FESTETT BÚTOROK

A bútorfestésben megtestesül szinte minden, ami az elmúlt években fontos volt számomra: az értékmentés, az újítás-újragondolás, a környezetvédelem, az otthon szépítése, az eklektikus bohém stílus…

Szívesen dolgozom régi bútorokkal, legyen az akár egy ósdi sámli a dédi háza elől, egy egyszerű, jellegtelen fenyőszekrény, egy szocreál asztalka, koloniál újságtartó, virágállvány, Bononza asztalka….. bármilyen régi – de szerkezetileg azért ép – bútorba szívesen álmodok új személyiséget:)

És nem csak bútorfelújításban gondolkozom, szeretek kisbútorokat, apróbb használati tárgyakat magam elkészíteni, mint mondjuk egy előszobába való fogas, kulcstartó vagy éppen egy kis ottomán.

Dolgozom megrendelésre is, ebben az esetben fontos a bútor állapota, illetve az, hogy a TE stílusod találkozik-e az ENYÉMMEL. Szeretek úgy bútort festeni, hogy a színt és a mintákat megbeszéljük, közösen kiválasztjuk… a többit azonban rám bízod. A bútorfestés számomra egy alkotófolyamat. Tervezek természetesen előre mindent (!), azonban az esetek 99%-ban munka közben felülírom a terveket, mert akkor látom igazán, mit kér a bútor, a szín, a forma. Akkor keress meg, ha ez a rugalmasság belefér. Természetesen festek fehér-antikolt-vintage stílusban is…. ha szeretnéd, de lehet, rá foglak beszélni valami kis extrára:)

Alább munkáimból összeállított galériát láthatod, melyben megmutatom, milyen stílust keress nálam. Ha szeretnéd, hogy neked fessek, kérj egyedi árajánlatot. Lehetőség van arra is (ezt preferálom), hogy segítsek neked lefesteni a bútorodat, akár el is hozhatod hozzám. Hidd el, attól lesz igazán a tiéd!

BÚTOROK

Konyha: festett fenyő bútorok, falfestés és lámpa

Egy adott elrendezésű tégla vázas felépítménybe terveztünk fiókos konyhabútort. Nagy hezitálás után az Autentico Versante krétafesték Wilderness színét választottam hozzá. Erre a színre festettünk a százéves kamraajtót és az újonnan készített ajtókat is. A falat szintén Versante festékkel festettük, hogy mosható legyen. ehhez a Byzantine színt választottuk. A kopott IKEA lámpa patina hatást kapott, így már az is passzol az új konyhához.

A konyháról a blogon többet is olvashatsz. 

Nappali: festett fenyő könyvtárszekrény rézzel antikolva, stencilezve és falfestés

A szoba átjáró adottságához igazodva kellett kialakítani egyedileg egy szekrénysort, ami menet közben alakult fejben ilyen könyvtárszoba hangulattá. Még nincs teljesen kész, a létra hiányzik, amit a babánk miatt nem mertünk felszerelni. Az elemeket még szétszedve festettük, a faragványok, frízek is darabonként kerültek a helyükre. Ez is egy új fenyőbútor, kifejezetten ide tervezve. Az Autentico Versante matt festék Byzantine színével festettük, réz antik viaszt és réz krétafestékes stencilmintát kapott. A végén belső világítás került bele.
A kanapéról is mutatok pár képet, mert annak a lábát festettem át a gyári nyír színről rózsaszínre, hogy passzoljon a pompás szőnyeghez:)

A blogon lelőhelyeket és részletes leírást is találsz.

Kültéri ajtók

Sajnos a gyönyörű régi ajtókat a házunkban cserélni kellett, mert az első telünkön bizony tíz centis réseken fújt be ránk a jeges szél.Igyekeztünk a formáját tartani a régi ajtóknak, amennyire csak lehetett. A veranda ajtó (most piros) például nem tudta az arányait tartani, de a formája megmaradt. Mindhárom ajtó más színt kapott. Autentico Versante matt krétafestékkel festettük festékszóróval fújva. A festékek színei: Red Stripe, Morpeth Mustard és Wilderness.

Zöld kis éjjeliszekrény lányszobába

Volt a flamingós éjjelsziszekrény (lejjebb megtalálod), amit a lányom kinőtt. Valami nagylányosabb kellett. Zöld színt választott, de nem tudott egynél megállapodni. Ezért lett ilyen mindenféle színátmenetes. Részleteket olvashatsz a blogon:

Mustár-barna éjjeliszekrény feltétekkel

Saját hálószobánkba készült ez az éjjelsiszekrény. Kisbabám még csak pár hónapos volt, mi frissen költöztünk és muszáj voltam valamit alkotni. Ekkkor született ez az éjjeliszekrény, amit a közeli antikosnál szereztem. Ami extra rajta, az a faragvány az ajtón és a felső részen, ami egy plusz feltét. Az ajtón fából, a felső részen levegőre száradó gyurmából van.

Autentico Vintage krétafestékkel festettem Morpeth Mustard és Dark Chocolate színekkel, a mustár színt barnával szárazecseteltem, a végén viaszoltam.

Mustár-barna éjjelszekrény stencilezve

Az előző éjjeliszekrény “párja”, színben kell passzolnia, de ezt fiúsra gondoltam tervezni. Színátmenetes lett szintén mustár-barna, amit stencilmintával oldottam meg. A festék az előzővel azonos Autentico Vintage.

Zöld komód - színátmenettel festve, majd simán

Lányom zokniskomódja lesz ez a csúnyácska darab. Variált össze-vissza, hogy milyen legyen, úgyhogy az éjjeliszekrényhez passzolva, lefestettem ezt is színátmenetesre. Betettük a helyére, amikor megállapította, hogy ez neki túl sok. Legyen csak zöld. Grkhm….én mérges lettem, a fiam viszont azt mondta, majd ő lekeni. Az Autentico Versanre Bright Green színe lett, ami elsőre sokkoló volt, amikor kibontottam a dobozt. Azt éreztem, hogy őszintén, ki fest ilyen színnel, de tényleg??? Elkezdtem a színkeverős technikához használni, eleinte csak más zöldekkel. De annyira megszerettem, hogy csak na! A képek közt megtaláljátok, milyen lett a végeredmény, amikor csak ez a szín látszik. Szerintem csúcs! Ja és a végén a lányom annyit mondott, hogy így túl egyszínű – itt jön egy anyai tikkelés – antikoljam. De az már gyerekjáték. Mutatom abban is a különbséget. Jó kis bemutató-gyakorló darab lett ez a komód. Azóta is imádjuk. Zölden. Ja és ebben a szekrénykében minden gyerekem benne van egy picit, a legkisebbem akkor még 10 hónapos volt és a kipakolt fiókos részbe kapaszkodva állt fel először. Hát így:)

Arany-barna fenyőkomód

Barnára pácolt komód arany mintákkal a fiókon. A minták több helyen plasztikusan kiemelkednek a fiók síkjából. Néhány motívum csak súrlófényben látszik. Az arany mintán türkizkék “koptatott” minta van, ez is inkább közelről látszik, ad egy kis színt az egész bútornak.

Bohém láda

Barnára pácolt fa láda, domború mintával, gyönyörű türkiz-arany párosítással. Itt szerettem bele ebbe a stílusba, ösztönösen készült és azóta sem szabadultam tőle. Szerencsére.

Festett türkiz asztal

Egyszerű IKEA asztalt festettem türkizkékre, s egy fehér stencilmintát kapott. Az oldalán 3D stencil van. Lakk réteggel zártam a könnyebb tisztíthatóság miatt.

 

Nagyon bohém komód!

Lányom szobájában kallódott ez a kis komód sokáig, majd bekerült a műhelyembe, így született meg ez a szerelemdarab…  Már megtalálta új helyét pszichológus barátnőm rendelőjében, de szívesen festek Neked is hasonlót. Terápiás bútor lett:)


És ha szeretnéd velem elkészíteni, gyere el a műhelyembe, hozd a saját kis komódodat, segítek! Enek részleteit a workshopoknál találod, egyéni foglalkozás alatt.

Újrafestett vizesláda

Egy korábbi workshop résztvevőtől kaptam megrendelést erre a ládára, kérés csak annyi volt, hogy olyasmi legyen, mint amit a foglalkozáson festett. A képeket lapozva a végén találod a ládát, ami a “minta” volt, a legutolsó kép pedig a kiindulást mutatja, ami egyben bizonyíték is arra, hogy minden bútorból ki lehet hozni az igazi énjét!

Ezzel a ládával kb 12 órát dolgoztam, de ebben benne van a csiszolás, tapaszolás és alapozás is. Egy szebb állapotú bútor azért ennél gyorsabban megy:)

Reggelizőtálca (vagy játszóasztal kislányoknak:)

Új fenyő alapanyagú asztalka, reggelizóasztal – ebben az esetben egy kislány “játéka” lett. A minta Pagina Galeria stencillel készült, bútorviasszal zártam le.

"Cementlap" mintás cipőspolc

A zöld polc

Kedvenc pávamintával, méregzölddel, arannyal, metálzöld waxszal készült polcocska, három fakkos és egy csomó féle képpen forgatható.

Türkiz-korall asztal

Ajándékba kaptam ezt az asztalt, nagyon sok hibája volt. Van, amikor mérlegelek, hogy érdemes-e a nagy/tökéletes javításokba energiát fektetni, vagy csak kap egy optikai tuningot és a feladatát ugyanúgy ellátja (csak szebben). Ez az asztal a műhelyemben áll, festünk rajta és erre tökéleten megfelel a hibáival együtt. Egyébként egy árnyas fákkal teli kertben tudom még elképzelni, korallszínű szép székekkel, citromtortával és limonádéval… (írtam ezeket a sorokat 2017-ben írtam, 2021-re pedig  az árnyas fákkal teli saját kerteben örvendeztet meg bennünket színeivel – hát nem csoda? legutáljára ezt a képeket mutatom a kislányommal)

"Csempemintás" bárszék

Garázsvásáron szereztem ezt a bárszéket, ütött-kopott volt, elkezdték lefesteni valami oldószeres festékkel, más részen megcsiszolták, több darabja ki volt törve. Tél volt…. semmi kedvem nem volt csiszolni, csak amit nagyon muszáj (törött sarok kozmetikázása). Ezért Annie Sloan krétafestéket választottam, amit mindenre lehet festeni és jól megtapad. Megküzdöttem vele, de sikerült, valóban tapad és szépen fed. Kapott 3D és sima stencilmintát az ülőrésze és az oldalai.

Csepel varrógép

Ajándékba kaptam ezt a lábbalhajtós, asztalba süllyeszthető varrógépet, s egy kis felújítás ráfért. Nagyon csúnya foltos volt a teteje, lepukkant hangulata volt az egésznek.
A sárga-fekete egy elég elegáns külsőt adott neki, szeretem rajta a stencil-mintát is.
Annie Sloan Arles festékkel festettem, bútorviasszal zártam le.
Van hasonló régi darabod? Segítek lefesteni, ha szeretnéd! A saját bútor festés lehetőségről a workshop menüben találsz bővebben infót.
A varrógép része működik, de íróasztalnak is szuper!

Bonanza fésülködőasztal lányszobába:

Látható, hogy nincs menthetetlen bútor:) Egy nagyon rozoga fésülködőasztalt újítottam fel és festettem. Első színes munkám!!! 

Fehér mandalás, nagyonstenciles szekrény ("menyasszonyi ruha")

Szintén ajándékszekrény, nem is akartam bevinni a lakásba, de kint már nem fért el. Szuperül lehet benne rendszerezni, nagyon szeretjük, így maradt, ám a lakkozott fenyő… tarthatatlan volt. Hiába saját részre készült, s kiabálok, hogy SZÍNES BÚTORT mindenkinek, azért vannak helyzetek, amikor a fehér a jó döntés. Ilyan, ha a teret mindenképpen szeretném nagyobbnak érezni és én azt a sarkot így terveztem meg. A stencilminta Annie Sloan Olive színnel készült, a stencilek: Pagina Galeria, Re-kreativ, Stamperia. Viasszal felületkezelt, nem antikolt.

Fehér éjjeliszekrény

Egy egész lakás minden bútorát festettem fehérre (az éjjeliszekrény és az ágy egy része lett csak zöld). Ennek egy darabja ez az éjjeliszekrény, még a műhelyemben. Harzo alapozóra került sok-sok vékony réteg fehér matt zománcfesték, nagyon szép lett!

Flamingós éjjeliszekrény

Ez azért magyarázatra szorul:) A lányom meglátott a Pinteresten egy flamingós éjjeliszekrényt és azt mondta, ilyet én is festhetnék neki… elhatároztam, hogy karácsonyra megfestem neki, ez lett, imádja (szerintem Győzikés, de ez van):

Piros sámli

Nem egy nagy szám, mégis ide kívánkozott. Talán sokunknak van egy “nemszeretem” sámlija, nekem ez ilyen volt. Azóta állt már rajta karácsonyfa, nyomtató… jelenleg a gyerekszoba kisbútora.

Gyerekszékek

Két lakkfilccel firkált, szebb napokat is látott kisszék született újjá. Nem nagy munka, annál nagyobb a változás! Szerintem érdemes bútort festeni ahelyett, hogy kidobnánk a cuccainkat. Ugye?

APRÓSÁGOK - LAKÁSDEKOR

Fűszertartó polc (volt)

Arany és barna stencillel, metál waxokkal díszített fűszertartó, ami ezentúl bármi másra is használható:)  Ha van hasonlód és Te szeretnéd megfesteni, hozd el egy workshopra!

Kulcstartó

Kopottas raklapdeszka szépen szépen lecsiszolva, majd vajszínnel finoman stencilezve, fehér lazúrral lekenve, így a stencilezés éppencsak, hogy átüt, alig látszik.
A réz kulcstartót egy csoportban árulta valaki, metál waxokkal frissítettem fel, zölddel és rózsaszínnel… egészen megfiatalodott.

 

Ajtótábla raklapdeszkából

Ilyen ajtótáblát – természetesen bármilyen felirattal:) – szívesen készítek neked szabadon választott színben, mintával. Az oldalamon látott stencilmintákból ha tetszik valamelyik, akkor azzal, de rám is bízhatod! A fém keretben szabadon cserélhető a felirat.

Előszoba fogas

Korábban a sima falba fúrt IKEA fogasok kaptak valamivel méltóbb helyet ezen a csodás stencillel festett deszkán. Egyszerű kivitelezés, mégis hatalmas különbség az egyszerű akasztókhoz képest!

 

Vintage lámpa

Textil bevonatú rózsaszín lámpa volt, a stílusa nem tetszett. Nem változtattam semmit, csak krétafestékkel lefestettem mindenhol, amitől a sima felület kapott egy régies textúrát. Így egy vintage stílusú lámpa lett belőle.

Háromkarú csillár testvére is átesett ugyanezen az átalakuláson. A lámpáról a blogon itt olvashatsz.

Festett legósdoboz

Nagyon vidám, nagyon színes, nagyon csajos legósdoboz készült, dombormintával, csillámporral, metál viaszokkal. Nálunk a Lego Elvendale  került bele, nagggyon passzol.  Nem hétköznapi jelenség, annyi biztos!

És fiús is készült a Hot Wheels kisautóknak (döbbenet, hogy félig van ez a hatalmas láda).

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás