FOTÓTRANSZFER

A MINŐSÉG mindenen meglátszik. Így van ez a berendezési tárgyainkkal is, ezért nagyon fontos, hogy kerüljük a műanyagot, utánzatot, a gagyi hatást. Igazi fa, igazi kerámia, valódi gyapjú, természetes anyagok. Ha mindez igényes megmunkálással és ízléses kivitelezéssel társul, nyertél. (kép: elso kép)

MI IS Ez? Saját fotódat – legyen az papír alapú beszkennelve vagy telefonos, vagy profi fotós által készített – egy képátviteli technikával, kézi eljárással átviszem egy kérges szélű fára, esetleg kőre, amire akár feliratot is kérhetsz. (kép: BOrsos Lotti)
Válassz egy fatáblát, küldd el a fotót és már készítem is a fotótranszfert.

Egy olyan képet kapsz, mintha ráfénymásoltam volna a fotódat- persze nem így történik:) Jellegzetessége, hogy a fehér átlátszó lesz, ettől a fa rusztikus részei előtűnnek. Nem dekupázs, tehát nem rákasírozom a képedet a fára! Ezen már csak a nyomat marad rajta, a papír nem.

ELÉGEDETTSÉGI GARANCIA. Minden fotótranszfer egyedi, hiszen a fa erezete, formája, a képed áttetszősége mind befolyásolják a végső összhatást. Az eredményt én is csak megtippelni tudom…. mégis garanciát vállalok a munkámra. Ha nem tetszik, visszaküldöd és indoklás nélkül visszafizetem az árát (ilyen még nem fordult elő).

A SZTORI

A fotótranszferrel indult minden sok évvel ezelőtt. Családnak, barátoknak kezdtem készíteni ezeket a csodás fatáblákat, melyre saját fotóinkat vittem át. Különlegessége, hogy átlátszik a fa erezete, így kapcsolódik a fotó a fával és válik egy új, teljesen egyedi képpé. Hamar híre ment ennek a csodának, s ez a technika volt gyermekemként dédelgetett kis vállalkozásom kezdő lépése. Azóta tökéletesre fejlesztettem ezt a technikát, így már kiváló minőségű transzfereket kapsz. Fotóidhoz kérges fát válogatok, így minden darab egyedi és különleges. Ez nem egy szófordultat. Tényleg az.

A képen az első fotótranszferemet látjátok. Ez egy csodás erdei kép volt rólam a gyerekeimmel. A transzfert elrontottam, felkopott sok helyen, nagyon csúnya volt. Nekiestem drótszivaccsal ledörzsölni, majd jött egy pillanat, amikor megálltam és megszerettem. Így maradt, mint első munkám. És már jobban szeretem, mint az eredetit.

RETUSÁLÁS. Néha előfordul, hogy a képeden járókelők, zavaró elemek vannak. Amennyiben lehetséges és szeretnéd, ez retusálással eltüntethető.

Milyen témákat kedveltek leginkább?

ESKÜVŐ
CSALÁDI FOTÓK
PROFI FOTÓZÁS
RÉGI FOTÓK
VÁROSKÉP
GYEREKRAJZOK
OSZTÁLYKÉP

ESKÜVŐ

Eddigi tapasztalatom, hogy az esküvői képek vezetik a toplistát. Profi fotós, szuperszép képek, olykor sorozatok, életünk nagy napja. Szülőknek ajándékba és magatoknak is ilyen egyedi és megismételhetetlen módon szerettek örömöt szerezni. De előfordult már esküvő utáni nászajándék verzió is.

CSALÁDI FOTÓK

Ezt követik a családi fotók, amit rendszreint nagyszülőknek ajándékoztok. Babátok első fotója is népszerű téma természetesen, nem ritka az ultrahang kép sem, amivel szülőket lehet meglepni:) Karácsonyi családi fotózásokat is szerettek így megörökíteni.

PROFI FOTÓZÁS

Sokan vagyunk, akik szeretünk évente egy családi fotózáson részt venni. Én a műtermi körülményekben szorongok, ezért már csak a szabadban és itthon csináltatok képeket. Fotótranszferen a kinti képek szerintem szebben mutatnak, de bentiből is van jópár csodás! Természetesen a karácsonyi fotózások is csodásan mutatnak fatáblán

NOSZTALGIKUS, RÉGI FOTÓK

Szüleink,nagyszüleink régi, kallódó, gyűrődő, vagy éppen keretben a falat díszítő fotóiról is készülhet fotótranszfer. A régi képek kifejezetten hangulatossá teszik a fatáblákat. Olyan képet is kértetek már, amin a felső képen gyeremekkori, alsó képen a felnőttkori hasonló beállítású fotó volt látható. Szuper ajándékötlet ez, ha már mindenből kifogytál.

ÉPÜLET, KÉPESLAP, VÁROSKÉP

A saját kedvencem, bár viszonylag ritka, a régi épületek, városképek megörökítése. A legszebb fotótranszfereim – “anyai” elfogultsággal:) –  ezek szerintem. 

GYEREKRAJZOK

Gyerekeink első, vagy cuki, felismerhető, emlékezetes rajzait örök emlékké varázsolhatjuk fotótranszferen. Már nagyon várom, amikor ezeket a képeket majd felnőttként odaadom nekik, amikor mondjuk első önálló otthonukba költöznek…

OSZTÁLYKÉP, CSOPORTKÉP, BALLAGÁSI “TABLÓ”, EMLÉK

Ezekről sajnos nem mutathatok képet, mert nem kértem ki minden gyerek minden szülőjének engedélyét, de elhihetitek, hogy nagyon szépen mutat. Egyedi szerkesztést is lehet kérni hozzá:)

AJÁNDÉK FÉRFIAKNAK

És ami a legjobb szerintem: szuper ajándék férfiaknak, akiknek azért lássuk be, elég nehéz meglepetést, örömet okozni egy csecsebecsével. A visszajelzések szerint nagyon szeretik a pasik a fotótranszfert, mert van benne anyag, igényes a megmunkálás és valóban különleges. Általában a megajándékozott még hasonlót sem látott soha:) 

Nagyon-nagyon szépen köszönöm a képet, amit készítettél, fantasztikus lett! A férjem annyira örült neki, és karácsony óta a lakás egyik legkülönlegesebb dísze, imádjuk mind a ketten.
Bocsi, hogy így megkésve írok, de szerettem volna megvárni a párom reakcióját. Hááát, nagyon oda volt!

esküvői fototranszfer

GYIK - amit a fotótranszferről kérdeznél

Nagyon röviden: a fotótranszfer azt jelenti, hogy egy tetszőleges képet átviszek egy tetszőleges alapra:) A BOHOdesign-nál elsősorban fával dolgozom, így az alap egy finoman lecsiszolt kérges fa lap (A5-A4-A3 vagy ezek közötti méretekben), melyre egy speciális, általam kikísérletezett anyaggal átviszem a kinyomtatott képről a tintát. Csak a tinta kerül át, így a fa erezete, finom struktúrája érvényesül. A BOHOdesign fotótranszferek kézi eljárással készülnek, minden alapanyag gondosan, egyénileg van kiválogatva. Mindig az adott képhez keresem meg a tökéletes, hozzá való fát.

Nem különösebben. A lényeg, hogy maga a kép szép legyen, amit szívesen látnál a fán. Amit küldesz, én elkészítem és nagyjából ugyanazt fogod viszontlátni a fán. Nem lesz jelentősen sötétebb vagy világosabb, némi eltérés persze lesz, hiszen a transzfer sajátossága az áttetszőség.

Az alábbi képeken jobb oldalt az eredeti kép, bal oldalt a belőle készült transzfer látható.

Érdekesség, hogy a fehér szín az egyetlen, ami másképpen viselkedik a fán. A fehér ugyanis nem tinta (a tintát kötöm meg egy ragasztóval), ezért nem is látszik. Világosabb tónusú képeket tehát sokkal erősebben fog érvényesülni a fa alap, mint a sötétebbeken. Érdekes hatásokat lehet elérni például egy fehér háttér előtt készült képpel! Ha olyan képet választasz, amin kimondottan fontos a fehér háttér, azt is meg tudom oldani (aláfestek), de ezt úgyis megbeszéljük akkor!

Ezeknél a képeknél a semleges háttér elérése volt a cél (látjátok, a kilincset szépen ki lehet retusálni):


Itt egy másik, ahol egy fehér ajtó a háttér, s nem zavaró az áttetszőség:

A megfelelő kép-fa párosítás megtalálása az én dolgom, a kimondottan a képedhez keresek fát, többféle típussal dolgozom (nyír, éger, fenyő stb), s a legalkalmasabbat fogom kiválasztani. A választás során figyelembe veszem a fa erezetét, a csomókat benne. Nem fog csomó, sötét folt, zavaró rész kerülni arcokra vagy olyan elemekre, amik ettől torzak, csúnyák lesznek, ám kerülhet a képre csomó egy nem zavaró helyre…. hiszen fáról beszélünk:)

Ezt mindenki próbálja maga eldönteni, hogy tetszik vagy sem. Segítségképp készítek néhány közeli képet azokról a kész fotótranszferekről, melyeken arcok láthatók. Arra mindig figyelek, hogy csomó, sötét folt ne kerüljön arcra, mert az valóban elcsúnyítja. Számomra a fa enyhén átütő erezete szép még egy arcon is, hiszen nem erős, hivalkodó. Pont ezt az áttetszőséget szeretem a fotótranszferben:)

Kuponkódot a törzsvásárlóknak automatikusan szoktam küldeni (ha véletlenül nem kaptál még, szólj!!!), illetve vannak kiemelt időszakok, amikor kedvezményesen lehet rendelni, s a kedvezményt kuponkóddal érvényesíteni.

Két és fél évvel ezelőtt készítettem a legelső fotótranszferemet, de nem veszek észre változást. Általában világos színű fát választok, mely szárított, nem látok reális okot rá, hogy annyira elsötétedjen, hogy a kép élvezhetetlenné váljon. Azonban, ha ez mégis megtörténne, akkor kérlek, érvényesítsd rá a garanciát, s szívesen készítek neked egy másikat:)

Amikor sötétebb fotótranszfert látsz, akkor annak oka az eleve sötétebb rávitt kép:)

Normál körülmények között nem. Egy viaszréteggel vonom be, mely teljes megszilárdulás után legalább olyan kemény védőréteget ad, mint a lakk. Nagyjából annyira ellenálló, mint bármilyen festett, lakkozott felület. Erős ütést, kaparást természetesen nem bír.

Miután megkapod a fotótranszfert, jobb, ha pár hétig kíméled, míg a viasz teljesen kikeményedik. Utána nedves ruhával tisztítható. Ha a kéreg résznél porosodik be, akkor sincs semmi gond, zuhany alatt, a kéreg részt akár körömkefével vagy erős vízsugárral lemoshatod.

Jó, ha vigyázol a képre, de nem kell hímestojásként bánni vele, nagyon ellenálló. A HellóAnyuban kiállított képeket gyakran hurcolom magammal vásárokba, ekkor dobozokban sorakoznak egymás mellé állítva (sokszor még újságpapírt se teszek közéjük), s nem látok rajtuk sérülést. Ennél nagyobb igénybevételnek egy normál háztartásban nem hiszem, hogy kitennétek.
Egyszer a fiam krétával összerajzolta az egyik sötétebb hátterű fotótranszfert. Simán letöröltem vizes szivaccsal, semmi baja nem lett.

A kész fotótranszfer vízzel tisztítható, akár le is lehet zuhanyozni, ha a kérges részekben megülne a por. Sokáig ne áztassátok, inkább egy gyors, erősebb vízsugarat javaslok (ezt én is megteszem vele, amikor elkészülök, hamar megszárad). Átlagos esetben puha nedves ronggyal javaslom a takarítását.
A viasszal felületkezelt fotótranszfer vízlepergető. 

Abszolút nem. A lényeg, hogy számodra kedves legyen, számomra pedig a felbontás érdekes (ezt úgy tudod megállapítani, hogy mondjuk laptopon kinagyítva nagyjából akkorára, mint amit szeretnél, még szép képet ad-e). A többi csak rajtad múlik. Lehet egy jobb telefonnal is szép képet készíteni, de még ezeréves családi kép is szépen mutat beszkennelve.  Mutatok pár képet, mely otthoni géppel között készült:

Amennyiben különösen nagy kéreggel szeretnéd kérni, azt mindenképpen jelezd rendeléskor.

Alapvetően én választok a képhez fát, igazodva a kép színeihez, a fa erezetéhez stb, de ha különleges igényed van, te is választhatsz!

Ezzel a technikával BÁRMILYEN képet fel tudok vinni a fára, legyen az egy természetkép, egy festmény vagy grafika reprodukciója, gyerekrajz, ultrahang kép, idézet, de akár még egy hímzett házi áldás, épületrészlet, természetfotó is:) Tényleg bármi, csak a fantáziád szab határt.

(A beküldött képek szerzői jogáért nem tudok felelősséget vállalni)

Természetesen van:) Egy olyan speciális akasztót használok, mely szabadon mozgatható, így a kép esetleges asszimetriájából adódó súlykülönbségek a falon szépen beállíthatók. Nem kell szerelni, csak felakasztani és egyenesre igazítani.

A kérges fákat szúölő szerrel kezelem minden esetben, így ettől nem kell félni. Ha szúnyomokat látsz a fában, az előfordulhat, sokszor már így kapom én is a fatelepről, de előfordul, hogy régi fákat használok, amik szúvasak voltak, s direkt azokat használom a struktúrájuk miatt. A kezelt fákban semmilyen bogár nincs már és a szer hatására nem is mennek bele. (Ez az egyetlen nem környezetbarátnak mondható anyag, amit a műhelyben használok, ám a természetes anyagokat kedvelők is tudják, hogy a fát védeni kell és nem bízhatom a véletlenre, hogy mit adok át.)

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás