Egy tökös poszt:) Fordított sütőtöktorta


Évek óta sütöm a diós-áfonyás (mazsolás-fügés-datolyás – törökmogyorós, mandulás, kesudiós) fordított sütőtök tortámat, amit azok is jóízűen megesznek, akik amúgy még a narancssárga dolgokat is messze elkerülik.

Hagyományosan a családi Mikulás-ünnepség belépője nálunk (mármint a család ezt várj:), illetve a karácsonyi menüben is többször szerepelt már, a sütését azonban már ősszel elkezdem, ahogy elkezdenek hullani a falevelek. Azaz most:)

Az eredeti receptet a chilli&ciabatta oladalán találtam, ahol pekándióval készül ez a finomság. Mivel a kertemben sima dió terem, én azzal kísérleteztem. És hát változtattam mást is a recepten, a sima lisztet kicseréltem teljes kiőrlésű rozsra. Jól tettem, úgy is isteni finom, de persze simával is. Viszont egyszer sajnos ennél is tovább mentem és a vaj és cukor mennyiségét akartam csökkenteni. Na, ezt már nem kellett volna. Ez a torta ilyen, így kell elfogadni… nagyon vajas és nagyon cukros!

fotó: chilli &ciabatta

A lényege, hogy fordítva kell elkészíteni. A tortaforma aljába kell önteni a vajas-mézes folyékony felső részt (ami majd megdermed) és erre a muffin-szerű tésztát. Ezt kell kisütni, kihűteni és végül megfordítani. Így kerül felülre a vajas-mézes-diós-áfonyás réteg.

 RECEPT

Teteje (alja):

20 dkg vaj (nem margarin!)

20 dkg barnacukor (vagy méz, vagy fele-fele)

20 dkg aszalt vörösáfonya és egyéb apróra vágott aszalványok, akkor finom, ha savanykás, de jó a füge, mazsola, barack, meggy, bármi

12 dk pörkölt, durvára vágott dió


Tészta:

2 tojás

25 dkg sült sütőtökpüré (fontos, hogy sült legyen, mert a főtt püré ízetlen)

90 ml olaj

20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

1 kiskanál szódabikarbóna

5-10 dkg mézet lehet bele tenni, de szerintem elhagyható 

1 teáskanál fahéj

csipet só



Egy kis lábosban szárazon megpörkölöm a diót, majd ráöntöm a barnacukrot/mézet és enyhén karamellizálom. Erre jön a vaj, összeolvasztom őket, majd bele az aszalványok. Félreteszem.

A tésztája egyszerű, mint egy muffin.  Külön tálban összekeverem a száraz és nedves hozzávalókat, majd a kettőt lazán összevegyítem.

Érdemes SZILIKON tortaformát használni a sütéshez, mivel alulra kerül a szószos rész, ami sülés közben még tovább olvad, s a kapcsos formából könnyen kifolyik. Ha nincs szilikon forma, akkor a kapcsos tortaforma alját ki kell bélelni alufóliával, de úgy , hogy bőven túlnyúljon a forma szélén. Ráteszem a peremet és a fóliát felhajtogatom a peremre is. A biztonság kedvéért az egész formát kívülről még egyszer becsomagolom fóliával, nehogy a vajas keverék kicsurogjon sülés közben. Így is sütöttem régen, nem olyan bonyolult, de inkább vettem egy szilikonosat. Először a vajas-diós-áfonyás öntetet kell beleönteni a formába, majd erre jön a tészta. 

180 fokon megsütöm 40 perc egy óra, változó.

Innen két verzióban létezik, a másodikat a véletlen produkálta, de nagyon örültem neki.


1. A sütőből kivéve, pihentetem 10-15 percet, majd egy tányérra fordítom, vigyázva, hogy a forró vaj a tésztára csurogjon és ne a kezemre. A karamelles vaj ekkor beszivárog a tésztába, és fentről lefelé jól átjárja azt. A tetején ottmarad a dió és az áfonya. 

2. Nem veszem ki a formából, hanem benne hagyom, amíg teljesen ki nem hűl (ez csak a cukros verzióban működik, mézzel ragacsos marad és csúnya lesz). Ekkor fordítom meg és borítom tálra. Így a vajas, karamelles mártás megdermed a forma aljában, magába zárja a diós aszalványokat, mint a gyümölcstortán a zselatin. 

Mi nagyon megszerettük a sütőtököt, simán sülve, levesnek (arról is mutatok majd egy szupert) és ennek a sütinek is. Illetve ősszel ellepik az otthonunkat a tökös lakásdekorok; töktündér, gyapjútökök….

…és az idei év újdonsága a “Sülve-főve szeretlek” fatábla, mely akár saját felirattal is rendelhető a BOHOdesign-tól, limitált darabszámban.
Méret: 16-17 cm

Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Szeretnél velem bútort festeni? Jelentkezz online tanfolyamaimra vagy találkozzunk valamelyik workshopon!

Online tanfolyamok

Workshopok

Nézz körül a blogon, böngéssz további  bútorfestő tippek, DIY megoldások között! Sok-sok év tapasztalatát osztom meg, rengeteg képpel és lépésről-lépésre tanáccsal. Ha kérdésed van, keress bátran!

További bejegyzések

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás