Művészetterápiás fogalalkozás felnőtteknek

FRISS: A CSOPORT 4 ÓRA ALATT BETELT! ❤️
Hasonlót 2021. őszén fogok indítani, havi egy alkalmas rendszerességgel, melyre előjelentkezést indítok. Részletek lejjebb.

Kicsit izgulok. Mert ilyesmit így élesben még sosem csináltam: művészetterápiás csoportom indul a nyáron. A bútorfestésbe már vittem színterápiás elemeket korábban, de pont ez sarkallta arra kér és fél éve, hogy kitanuljam ezt a szakmát(?) is. Jelentem, kijártam az iskolát, rengeteg saját élményem és megtapasztalásom volt. Hogy erről a tudásról papírt is kapjak, csoportot kell vezessek, ez a képzés része. Ebbe a csoportba hívlak most Téged!
Mivel nem vagyok szuper-rutinos csoportvezető – ezt tanulom épp ugyebár – ez a csoport önköltséges lesz (ez azt jelenti, hogy csak az elhasznált eszközöket kell kifizetni). Jelentkezési lehetőség a lap alján lesz, addig írok egy kicsit a módszerről és a tematikáról.

A legerősebb megélésemet szeretném elmesélni. Nagyon hiszek abban, hogy ha nem piszkáljuk magunkat, ha rá tudunk hangolódni a természetre, akkor jól fogunk működni. Ez a művészetterápiás módszer egyik alappillére. Végigjárni az évkört, megfigyelni a változásokat a természetben, a növényeken, a hőmérsékletben, színeken, fényeken, s ezekben megtalálni az életünkkel, saját megélésekkel, érzésekkel és életszakaszokkal párhuzamos, analóg helyzeteket.

Én nem szerettem az őszt. Az az indiánnyár jó volt, akkor még gyakran elmentem sátrazni egyet, hogy beintsek az elmúlásnak, a nyár végének… de az olyan szomorú volt valahogy. És akkor jött a tél. Hát az komolyan….. a karácsony, a fényekkel, a várakozással, az szuper, abban nagyon benne voltam mindig. De a hosszú, nyálkás november, grrrrr……… Aztán a karácsony után jönnek a sötét, egyhangú, unalmas, befordulós hónapok, amíg ki nem tavaszodik.

Hát képzeljétek! Ez megváltozott. Különféle alkotásokon keresztül volt alkalmam megfigyelni, hogy vajon hogyan viszonylulok én az elmúláshoz, elengedéshez? Jé, talán úgy viselkedtem az életemben is, mint ahogy a sátrazással a jéghideg őszi estéken? Rátekintettünk, hogy mi is történik ilyenkor a természetben. Bekerül a mag a földbe, hogy pihenjen. Ez a mag csírázik majd ki tavasszal. Nem elmúlik, hanem pihen, annak van itt az ideje. Novemberben, a halottak napjának időszakában tusrajzokon keresztül élhettük át, mit jelent az elmúlás, elengedés. Természeti képekkel, termésekkel, fákkal dolgozunk. És közben sorra nyílik az alkalom, hogy a természetben lezajló folyamatokat magunkban is megkeressük. Mérhetetlenül élveztem a különféle rajzeszközök hatását is, melyik milyen érzéseket vált ki belőlem.

Egy év, mire az évkört végigfestettük. A második évben emelt fővel indultam neki az ősznek, majd az azt követő télnek. Irtó nehéz időszak volt, veszteségekkel, sok nehézséggel (a vírushelyzet is sokat rontott ezen), belső “jó és rossz” harcokkal. De képzeljétek, egyetlen év ilyen tudatos figyelés után ebbe a nehéz időszakba úgy mentem bele, hogy megengedem. Megengedem, hogy fájjon. Megengedem, hogy nehéz legyen. Mert ennek az időszaknak ez a feladata. Sötét és befelé fordulós. Nem befordulós, mint előtte. Megtanultam magamra figyelni a természet rendje szerint. A sötétséget ajándéknak megélni, egy lehetőségnek, ami hozzásegít a belső fény megtalálásához. Akkor, azon a nehéz őszön kimondtam, hogy “Nagyon nehéz időszak jön most. El kell engednem, ami annyira fontos nekem. És meg is kell siratnom. És sok idő lesz, amíg ebből felállok, de nem is siettetem, mert most annak van itt az ideje, hogy ez megéljem. Tavaszra, amikor minden újjászületik, én is újjá fogok születni”. És ez így is lett.

A módszer számomra fantasztikus ereje abban (is) rejlik, hogy egyetlen alkalom után számomra vadidegen emberek tudtak tűéles visszajelzéseket adni saját benyomásikon keresztül rólam és én is róluk. Ez sokszor elgondolkodtató, kijózanító vagy éppen megerősítő hatású.

Egy alkotás úgy készül el, hogy egy rövid relaxáció utána  a csoportvezető felolvas egy verset, idézetet. Meghallgatunk egy zenét és elkezdünk alkotni. Bármit, bárhogyan lehet ilyenkor.Ahogy jön. Nem KELL a versről. Nem kell semmi. És ez a csoda, hogy valami történik a szavakon túl:) Lehet, hogy te csak egy tulipánt rajzolsz, ahogy áll ott egymagában, mit lehet erről gondolni, ugye?
Hát ezt kifüggesztjük és a csoport többi tagja elmondja, milyen érzések, gondolatok jutnak eszébe a képedről. Nem rólad! És akkor ilyenek hangzanak el:
– ott áll a semmi közepén egyszál magában
– furcsa, hogy nincs gyökere, csak egy szárral kezdődik
– mintha lebegne
– nem veszi körül semmi
– nagyon szép vörös, odavonzza a tekintetet
– egyedül van

Ezt egy szál virágról. És akkor csak hallgatok és azt érzem, ez én vagyok. Hát így működik ez. Aztán persze nem minden, mert az is nyakig benne van ám, aki mondja, de ez már egy másik sztori. A lényeg, hogy nem kell jól rajzolni, nem kell semmit jól csinálni. A módszer akkor is szuperül működik, ha a pálcikaembernél megáll a tudományod. Mert valami történni fog.

4+1 alkalmas csoportfoglalkozásra hívlak, melynek témája a kamaszkorunk és fiatal felnőttkorunk lesz, illetve a szerelem és a barátságok fontossága. Mindezt az évszakokra hangolódással, azok üzeneteinek megélésének és megértésének kiegészítésével.

Péntek délután és/vagy szombat délelőttönként, a helyszín Göd.

FRISS: ez a csoport a meghirdetést követő négy órán belül betelt. 2021. őszén új csoportot indítok, hasonló tematikával. Ha érdekes lehet, akkor kattints az ELŐJELENTKEZÉS gombra, hogy elsőként értesíthesselek.

1. ALKALOM: Kamaszkorom

2021. Június 25. péntek 15.30-20.30
– fény-árnyék festés – fókuszban a levegő – a szabadság, az ellentétek, kettősségek megélése, a kötődési vágy vagy az egyedüllét megélése…
– Gyermeknek maradni vagy felnőni? kamaszkori érzések, megélések felelevenítése, melyek pozitív és negatív változatait alkotásokon keresztül éljük át. Álmodozások, szerelmek, próbatételek, kalandok kora ez. Rád vajon hogy hat ez az időszak?

2. ALKALOM: Fiatal felnőttkor (huszonéves)

Július 10. szombat 9.00-14.00
– vizet festünk – fókuszban a víz – a változásra való képességünkre vagy annak hiányára nézünk rá.
– Fiatal felnőttkorunk feladatai: egészségesen leválni a szüleinkről, intim kapcsolatot kialakítani, célt, szakmát, hivatást találni, vajon ez, a felnőtté válás hogyan sikerült? Hol tartunk ezen az úton?

3. ALKALOM: Barátságok

Július 23. péntek 15.30-20.30
– a hónap témája a feltétel nélküli alfogadás, melyben önmagunkat és másokat is beleértünk. Kit tudunk és kit nem tudunk elfogadni? Hogyan állunk magunkhoz?
– Barátság: “A barátságról úgy vélik, hogy ez a leginkább érdek nélküli kapcsolat” (Antalfai M.) Mit gondolsz erről? Mit jelent számodra a barátság? Milyen barát vagy? Kik vesznek körül? Hogyan alakítod a barátságaidat? Mit tesznek hozzá az életedhez a barátok? Lehet egy barátságnak vége?

4. ALKALOM: Szerelem, párkapcsolat

Augusztus 13. péntek 15.30-20.30
– Fókuszban a tűz és minden tüzes, forró érzés, szenvedélyes, aktív megélés. 
– Szerelem: fájdalmas és örömteli érzések felidézése művészetterápiás eszközökkel. Mit kaptunk és mit viszünk magunkkal kapcsolatainkból? 

 

5. ALKALOM: elengedés, búcsúzás + lezárás

Szeptember 4. szombat 9.00-13.00 
– fókuszban a föld elem, az átmenet a nyárból az őszbe, az elválás, elengedés területét érintve, ezután egymástól is búcsúzunk
– záró alkalom, amikor az eddig elkészült alkotásokra egyben nézünk rá és beszéljük át a változásokat, benyomásokat. Ez egy nagyon fontos alkalom, mert kicsit messzebbről, összefüggéseiben tudunk rátekinteni a bennünk lezajló folyamatokra saját és mások alkotásain keresztül.

Ezekkel az alkalmakkal és témákkal készülök. A fontos kapcsolatok és az életútjaink egyes állomásai kaptak kiemelt helyet a tematikában, de minden alkalommal nagy hangsúlyt fogok fektetni az adott hónap, évszak üzeneteire, természeti jelenségeire, azok megunkban való megéléseinek felfedezésére is. 

Magamról röviden:

Amikor beharangoztam a nyári alkalmakat a közösségi oldalaimon, többen kérdeztétek, ki tartja a fogalakozást. Ebből gondolom, hogy ellentétben a bútorfestő workshopokkal, ahol ismerős vagyok, itt be kell mutatkozzak.
Iványi Zsófi vagyok, művészettörténész, tanár, díszítőszobrász, ökogazdasági szakértő, EMK játékvezető, bútorfestő, három gyermek édesanyja – egyet pedig pluszban terelgetek olykor. Korábban gyerekekkel foglalkoztam szívesen, ám amióta az életem nagy részét ők töltik ki, a szabadidőmet inkább a felnőttek társaságában töltöm. Felnőtt bútorfestő workshopokat tartok 2016 óta, ahol a festésen keresztül sok önismereti kérdéssel találkozunk és szépen ki/meg is festjük sokszor azokat. Így kezdett el érdekelni a művészetterápia, szerettem volna megérteni az alkotás közben bennünk zajló folyamatokat. Nap, mint nap tapasztalom, hogy a művészeti tevékenység – legyen az magas szintű vagy amatőr – micsoda részeinket tud megmozdítani. Intuitív módon indultam el a bútorfestő workshopokon ebbe az irányba, de szerettem volna mögé egy komolyabb szakmai tudást is tenni.
A Katarzisz Komplex Művészetterápiát egy másoddiplomás képzésen tanulom, melynek második éve után egy saját csoport indítása a feladat. Az ebben való részvételre hívlak Benneteket most. 🙂Hezitáltam, hogy folytassam-e tovább a képzést, mely így, a két év elvégzése után is adna nekem “papírt”, ám ha 40 éves koráig tanul az ember lánya, akkor nehéz abbahagyni…. Vagy tanulok és képzem magam tovább. Szóval nem állok meg, a papírt szeptemberre remélem megkapom és akkor belevágok egy mégtovábbképzésbe:)

Ezen kívül nagyon vonz a meseterápia, aminek áldásos hatását gyermekeimen keresztül tapasztalom meg. S általuk magamon is.

Izgalmas, féligmeddig új fejezete ez a művészetterápia az életemnek, de mivel harmadik gyermekem érkezésével egyébként is egy egészen új fejezetet nyitottam… úgy érzerm, ez az irány valami új, izgalmas és csodás vonal. önmagában és a bútorfestéssel kombinálva egyaránt. És még ki tudja, mit hoz a jövő…

FRISS: Az, hogy a csoport ilyen gyorsaasággal telt be, hihetetlenül fellelkesít. Szárnyakat kaptam és nagyon kellett ez most. Köszönöm nektek!

Részvételi feltételek, részletek:

Helyszín: Alsógöd (részetek a jelentkezőknek). vasútállomástól és buszmegállótól 8-10 perc séta, parkolás az udvarban is lehetséges.

Időpontok:
2021. Június 25. péntek 15.30-20.30
Július 10. szombat 9.00-14.00
Július 23. péntek 15.30-20.30
Augusztus 13. péntek 15.30-20.30
Szeptember 4. szombat 9.00-13.00 

Részvételi feltételek:

Összesen 6 fő jelentkezését várom! A sorrend fog dönteni.
Jelentkezni 18 éves kortól lehet – fontos, hogy ez egy felnőtt csoport (akkor is, ha a kamaszkor a téma olykor:)
Akkor jelentkezz, ha az időpontok megfelelőek. Egy alkalomról lehet hiányozni – ami ne az utolsó vagy az első legyen!

Ha kérdésed van, keress bátran a zsofi@bohodesign.hu címen

Az ősszel induló csoportra itt tudsz előjelentkezni, így téged értesítelek majd elsőként.

Várlak szeretettel, kíváncsisággal és izgalommal Benneteket!

Üdv: Iványi Zsófi

 

Oszd meg másokkal is!

Facebook
Pinterest
Email

Szeretnél velem bútort festeni? Jelentkezz online tanfolyamaimra vagy találkozzunk valamelyik workshopon!

Online tanfolyamok

Workshopok

Nézz körül a blogon, böngéssz további  bútorfestő tippek, DIY megoldások között! Sok-sok év tapasztalatát osztom meg, rengeteg képpel és lépésről-lépésre tanáccsal. Ha kérdésed van, keress bátran!

További bejegyzések

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás