
Ha ősz, akkor sütőtök! Magában nem annyira szeretem, de... levesnek, főételnek és süteménynek nagyon is. Mutatom a kedvenceket, egyetlen titka van csupán...
A leves
Nagy kedvencem a Chilli és Vanilia sütőtök krémlevese, kis módosításokkal, de alapvetően az ő receptjüket szoktam készíteni. Nem is ékeskedem más tollával, amit meg én változtattam rajta az maradjon családi recept:)
A süti
2016-ban mutattam először sütőtök receptet, a fordított sütőtök tortát, amit már akkor évek óta nagy sikerrel sütöttem a Télapós családi ünnepségekre. A tetején karamellizálódott cukros vajba dermedt magvak és aszalványok, az alján szaftos sütőtökös kevert tészta…. ITT találjátok a receptet hozzá.
Instán mutattam már pár éve a sütőtökös-mákos kovászos pitét. Annak sincs valami bonyolult receptje, alulra egy mákos-tejes réteg, felülre fahéjas-szegfűszeges-mézes sütőtök püré, ez a pite tölteléke. imádom!
És a főétel – sütőtök rizottó
Na ez most az újdonság. Két éve ilyentájt Olaszországban ettem sütőtökös tésztát, azon dió is volt. Isteni finom volt! Azóta keresem a sütőtökös főétel lehetőségeket és hát tobzódunk. De ami miatt ez a poszt született, az a rizottó.
Pontos receptet tőlem ne várjatok, valószínű én sem tudom megfőzni ugyanezt még egyszer, de nem is vagyok gasztroblogger.
Szóval megsütöttem egy sütőtököt, felszeletelve. Lelocsoltam olivaolajjal, megszórtam kakukkfűvel, sóval, borssal.
Közben az Instant Pot-ban “rizottót” főztem (azért idézőjelben, mert kuktában ugye nem igazi rizottó). Sok vajon hagymát pároltam, bele a bögre rizs, rá a bögre fehérbor, másfél bögre húsleves, kakukkfű, rozmaring, oregánó, összekevertem, rá a tetejét és 12 perc nyomás alatt. Rizottó rizst használok ehhez, mert azért úgy nagyon jó (amúgy mással is). Amikor megfőtt a rizs – 12 perc – belekevertem egy jó adag sült sütőtököt. A keveréstől szétmállt, helyenként maradt nagyobb darab benne. Egy kis növényi tejszínt öntöttem rá (a gyerek érzékeny, amúgy mehetne sima is), kevertem kettőt és kész. Amúgy annyi sütőtök kell bele, hogy szép narancssárga legyen.
A tetejét megszórtam durva parmezánnal, amit evés közben keverünk bele. Zsályalevél van a tetején:) És a fiam is megette.
Ha tartom a ritmust, 9 év múlva újabb sütőtökös recepttel jelentkezem 🙂
Ja, és a titok? Úgy lesz bármilyen sütőtökös étel finomabb, mint a többi, ha sült sütőtököt tesztek bele. Én le is szoktam fagyasztani, hogy mindig legyen.

Na, meg is találtam a csodapitét. Bármilyen pite tésztából el lehet készíteni, a kovászolásról korábban írtam – az nem a főzés praktikus része, hanem amitől szenvedéllyé válik. Olyasmi, mintha megszemélyesíteném az ételt, mintha egy kis háziállatka lenne (amíg meg nem esszük). Vagy olyan, mint egy imádság, hogy belefeledkezem és abban az áhitatban, szent odafigyelésben viszem végig az egész folyamatot.
De most csak a töltelék. A mákos rész olyan, mint ami a bejglibe megy: a mákot (amit kézi darálón érdemes darálni, mert különben nagyon ropog) leöntöm forró tejjel, megy bele szegfűszeg, esetleg mazsola vagy vörösáfonya és méz vagy cukor. Ha eszembe jut, akkor a sütőtök mellé bedobok pár almát és akkor azt is belekeverem a mákos cuccba, mert NAGYON finom lesz tőle. Kicsit dagad amíg hűl. A sült sütőtököt pedig csak összekeverem mézzel, fahéjjal. A kinyújtott formába tett tésztára teszem a mákot, majd a tököt, rá egy kis rács és így megy a sütőbe.
Enélkül nincs ősz!
Csapongok, de ez most ilyen. A leves jutott még eszembe, hogy azt is főzzétek meg, mert olyan finom, hogy mi karácsonykor is azt esszük ünnepi levesnek!