A tegnapi extra hószünet miatt otthon maradtunk. Társasozás, kötögetés, civakodás:) És végre volt időm sütni valamit, de az átkozott diéta miatt ez nem olyan egyszerű (nincs is sok kedvem mostanában).
Van a nagy kedvenc fordított sütőtöktortám (recept szintén itt a blogon), amit egyszer már elkészítettem kukoricaliszttel és egészen finom volt (ugyanannyit használtam, mint sima lisztből), kicsit jobban morzsált, de vállalható.
Most valami kevésbé cukrosat, de azért lenyelhetőt szerettem volna sütni. Így jött az almás-mákos süti ötlete, de alma nem volt, sült sütőtök viszont igen. Halkan mondom, hogy minden sütőtökös sütit/levest/pürét stb sült tökkel érdemes készíteni, mert a főtt egy ízetlen sárga pempő, a sült pedig egy édes krémes dolog.
Tehát végtelenül egyszerű:
2 tojás – be a robotgépbe, együtt felverni a sárgáját, fehérjét
5-10 dkg cukor, méz, xilit ki mit akar – ezt a tojással együtt kikeverni
20 dkg sült sütőtök – szintén bele a masszába, ezt nem kell turmixolni, elég puha, szét fog málni
1 db lereszelt, darált, turmixolt alma + egy kis citromlé, héj- ez is bele!
2 tk fahéj
2 tk sütőpor
20 dkg mák
Összekevertem (ha túl sűrű, akkor mehet még bele tök, alma, tej, tejpótló akármi, valami nedves az a lényeg. Muffin formába kanalaztam, s 180 fokos sütőben megsütöttem. Lehet tortaformában vagy tepsiben is sütni, de őzgerinc vagy hasonló magas forma nem ajánlott, mert úgy nem tud átsülni a közepe, a széle pedig kiszárad.
A muffinformábaon nagyon hamar kisül, fontos, hogy nem szabad túlsütni, mert kiszárad és ez a süti szaftosan finom. És baracklekvárral! Ha végeztél tedd BOHOdesign sütikínálóra mindenképpen:)