Fenyőkomód festése lépésről lépésre krétafestékkel

Adott egy hagyományos fenyő komód. Sokan szeretjük a natúr fát, de van, hogy egy kis frissesség, változás,megújulás jól jön. Ekkor érdemes a lakkozott fenyőbútorok lefestésével kezdeni, hiszen a sikerélmény garantált. Ha van egy jól működő bútorod, nehogy lecseréld, inkább fesd le pikpak. Segítek.

Amikor megunjuk a bútort...

A legtöbb otthonban található valamilyen fenyőbútor. Konyhában az ajtók frontja, fürdőszobában egy kis mosdószekrény, de a legtöbbre mégis a gyerekszobában bukkanhatunk. Jó választás volt annakidején, hiszen időtálló, stapabíró, fel is lehetett mászni rájuk, a szekrényajtók is a helyükön maradnak évek múltán is. 

Igenám, csakhogy nőnek a gyerekek, változunk mi is, ők meg pláne. Babából kisgyerek, kisgyerekből kiskamasz, nagykamasz lesz. Már nem tetszenek a régi bútorok, cserélni kéne

Ilyenkor lehet új bútorokat nézegetni készen (IKEA pl). Ez sokszor jó megoldás, de ugyanilyen sokszor felmerül a kérdés, hogy a jól pakolható, stramm, pont odaillő bútor helyett tényleg vegyünk egy bútorlapos, kevésbé praktikus másikat, csak azért, hogy új legyen?

Sokan használt bútort nézünk (Vatera, Fb Marketplace, esetleg Galeria Savaria) ilyenkor, ami tudatos vásárlás szempontjából már nagyon dícséretes megoldás. Ha találunk megfelelőt, hurrá! Akkor már csak ide kell hozni, de azért ez megoldható kérdés szokott lenni.

Akinek van lehetősége, elérhető és megbízható kapcsolata (!), asztalossal is csináltathat új bútort.

Aki pedig ragaszkodik a masszív, pont oda passzoló, strapabíró bútorához, nem szeretne szállítással, cipekedéssel bajlódni és egy vagyont elkölteni egy teljesen új bútorra, hogy a régivel is csak a gondja legyen, hogy hová teszi….. az rászán néhány órát (!!!) és fest magának egy teljesen új bútort.  Ezt fejtem most ki, hogy is kell ezt elképzelni.

Lakkozott fenyőbútor festése – röviden

Annak, aki még soha nem festett bútort, hiába mondom, hogy egyszerű…. mivel rengeteg az infó, így könnyű is belezavarodni. Ezért írok egy nagyon rövid összegzést, hogy lásd, milyen kevés dolgod lesz ezzel:

  • apró javítások (ez nem szükséges)
  • felület felérdesítése (finom megcsiszolás, de ez sem követelmény)
  • lemosás
  • festés 2 rétegben Autentico Versante krétafestékkel

Ilyen egyszerű egy lakkozott bútor festése.

Hogyan állj neki a bútorfestésnek?

1. Először is, vizsgáld meg, hogy a bútorod szerkezetileg ép-e. Vannak-e rajta kopások, törések, lepattanások, karcolások. Ha van, akkor azt vagy kijavítod, vagy ha nem zavar, akkor simán majd lefested:) Erre a lépésre azért van szükség, hogy megbizonyosodj a szerkezeti épségéről.

2. Majd keress egy színt, ami passzolni fog az új szobáról alkotott elképzeléseidhez. Ha még nem tudod, milyen színt szeretnél, érdemes átgondolni, hogy föld színekben gondolkozol vagy valami vidámabb árnyalatot keresel? Kékek, zöldek, sárgák, pirosak? Ha ez megvan, akkor jöhet, hogy élénk vagy pasztelles? Hidegebb vagy melegebb? Barnás vagy szürkésebb legyen az árnyalat… Ha elakadsz a színválasztásban, írj, szívesen segítek. 
Általában az elmondások alapján ajánlok színeket, befotózom őket egymás mellett és elküldöm neked.

Itt érsz el: zsofi@bohodesign.hu

A Versante festékek esetében választhatsz matt és eggshell fényességek között, ebben az esetben Eggshell típussal festettem. Mindkét esetben megegyezik a szín szemből nézetből, ám súrlófényben az Eggshell kicsit fényesebb. Mindkettőnek ugyanazok a tulajdonságai, de portörlés, takarítás szempontjából, mivel az Eggshell csúszósabb felület, így az kicsit egyszerűbb. 

A most bemutatott komód színe: Crete

A BOHOdesign webshopban itt éred el: Autentico Versante, Crete

Az Autentico krétafestéknek 230+ folyamatosan elérhető színe van, amiből igazán egyszerű megtalálni a neked megfelelőt!

3. Mérd meg a bútorod. Minden festendő felületet számolj ki.
Pl: egy komód vagy szekrény esetében, ha azt csak kívül szeretnéd festeni, akkor mérd meg a
– MAGASSÁGÁT
– SZÉLESSÉGÉT
– MÉLYSÉGÉT
Figyelj rá, hogy ha centiben kezdtél el számolni, akkor végig abban maradj!

* Magasságot szorozd össze a mélységgel. Ekkor megkapod az oldalait. Ezt kétszer kell számolni. 
* A magasságot szorozd meg a szélésséggel. Ez lesz az eleje. Nem kell a fiókokat külön méregeti, az nem számít annyit.
* Komód esetében látszik a teteje is, ezt is festeni kell, itt a szélesség és mélység szorzata adja majd a tetejének a méretét. Szekrény esetében te döntöd el, hogy ha nem látszik, szeretnéd-e festeni. általában nem szokták.

Ma X Mé x 2 (oldalak)
Ma X SZé (eleje)
Szé X Mé (komód teteje)
Ezeket összeadod és megkapod a festendő felületet. 

Ha a komódodnak van beugró része, ahol nincs fiók, de polc vagy pakolós felület van, azt termézstesen külön hozzá kell adni.

Amikor készen vagy, kapsz egy számot, amit ha négyzetcentiben van, érdemes négyzetméterre átváltani a további számolásokhoz.
1 cm2 = 0,0001 m2
1 m2 = 10 000 cm2

Pl: ha van egy 30 x 80 cm-es festendő felületed, annak a fstenfő felülete 2400 cm2 lesz.  Ez 0,24 m2 (2400/10 000)

Ez a számolás fontos a festék szükségletének kalkulálásához.
TIPP: nem kell tűpontosan mérni. Simán kerekíthatő 10 centikre is, ez nem fontos, de az, hogy nagyságrendileg tudjuk, hogy mekkora az elengedhetetlen.

4. Számold ki, mennyi festékre lesz szükséged!


Ezt nem fogod tudni pontosan kiszámolni, mivel a festék kiadóssága, fedése sok mindentől függ.
Mivel a példánkban egy lakkozott fenyőbútor szerepel, ehhez fogom írni az arányokat, de természetesen elmondom általánosságban is.

1 liter Autentico krétafesték KÉT RÉTEGBEN (!!!) 8-12 nm felületet tud befedni szépen. Miért ilyen nagy a különbség, hszen 8 és 12… nem mindegy.
Nos, a festék fogyása függ:
– a felület szívőképességétől (azaz nyers, pláne régi nyers) fa nagyon szívja a festéket, biztosan több fog kelleni
– túl sötét az alapfelület és ebből szeretnénk világosat festeni, na ekkor is a maximummal számolj
– ecsettel vagy hengerrel festesz? Ecset esetében jelentősen megnő felhasznált festék mennyisége.

Ebben az esetben, a lakkozott, általában egyébként világos fenyőbútor esetében 10 nm/literrel érdemes számolni. Ez egyébként jelentősen meg is könnyíti a dolgunk, amikor azt számoljuk, hogy 5 nm a felület, akkor rögtön látni, hogy 0,5 liter festékre lesz szükség. És így tovább.

5. Készíts bevásárlólistát. Érdemes előre felmérni, mi mindenre lesz szükséged. Lakkozott fenyőbútor esetében segítek most, le is írom:

  • 120-150 csiszolószivacs
  • fatapasz, ha javítanál
  • citling (vagy bankkártya, de a citling azért szakszerűbb és nem nagy beruházás:)
  • megfelelő mennyiségű bútorfesték
  • festőhenger nyéllel (tálcát is vehetsz, de két elviteles ételdoboz is tökéletes)
  • szintetikus ecset (nem mindig szükséges)

Csiszolószivacs, citling és fatapasz nélkül is simán nekiállhatsz, ha jó állapotban van a bútor. Festék és henger viszont kelleni fog biztosan:)

Ennyi.

6. Keress egy helyet, ahol festeni tudsz.
Ez sem bonyolult dolog, kicsit húzd ki a helyéről a bútort, hogy jól körbeérd minden festendő oldalról. Érdemes egy kartondobozt alátenni, hogy hogy nehán lecsöppen a festék (nem fog) vagy túlszalad a kezedben a henger (ez fog), vagy amikor az alját fested, akkor ne kend össze a padlót. A csiszolás (azaz a felület megérdesítése – lásd lejjebb)  minimális porral jár, de azért számolj vele, ha a nappali közepén látsz neki a munkának. Ha zavarna a pici por, akkor érdemes máshol festeni vagy festőfóliával letakarni arra az időre a környezetét.

7. Ha ezekkel megvagy nekiláthatsz a munkának, ha szükséges, jöjjön a glettelés.

Ha vannak karcolások, berepedések, amit javítani szeretnél, akkor a megtisztított felületet most gletteld ki. Nyomj egy kis fatapszt a felületre és a citlinggel húzd le a felesleget. Ez az eszköz segít abban is, hogy a mélyedésekbe jól be tudd húzni az anyagot.
Ha nem sima felületet kell kiglettelned, akkor az ujjaddal egyengesd el a tapaszt.

Hagyd jól megszáradni, ennek idejét a termékleírásban elolvashatod, de jellemzően minél vastagabban kellett kenni, annál lassabban szárad. Ha nagy felületet glettelsz, akkor száradás közben az anyag összeeshet, ilyenkor még egyszer ki kell glettelni.

Ha szárad, a csiszolóvászonnal csiszold síkba. Ez egy kis porral járó művelet!

8. Az ominózus csiszolás. Ez abszolút opcionális, elhagyható (bár én azért javaslom). Csiszolásnak hívom, de valójában mindössze a felület megérdesítése. Szálirányban csiszolj csiszolószivaccsal (ne a kezedbe vett csiszolópapírral, mert az nem lesz egyenletes).

Mennyire kell lecsiszolni?
Le semennyire. Annyi energiát vigél bele, amennyit a felület lemosásába fektetnél, de arra figyelj, hogy a csiszolószivacsot szálirányban mozgasd csak.

9. Mindjárt festünk…. de előtte javasolt egy alapos lemosás. Akkor fog jól tapadni a festék, ha a felület pormentes, zsírmentes. Zsír kerülhet rá a kezünkról is.

A lemosást hagyományos mosogatószerrel javaslom, amiben nincs kézkímélő adalék (azaz krém, ami visszazsíroz:).

10. És végre festés!

A sok szöveg helyett beteszek ide egy videót, amiben mutatom, hogyan fess szépen hengerrel. Ahány festő annyi szokás, én a lekerekített végű szivacshengerpártiak családjába tartozom:) Ezt mutatom meg.

TIPP: önts ki egy adag festéket (amivel a következő fél órában festeni fogsz) a tálba, majd a festékes dobozt takarítsd le alaposan. Papírtörlővel töröld le a széléről a festéket, hogy a fedél rendesen vissza tudjon záródni. A festék levegőre szárad, így a tökéletesen visszazárt doboztban a festék tökéletes állapotban eltartható felbontás után is. 
Én egy papírtörlőt több részbe hajtok és egy vajazós kés segítségével, azt belenyomva a fémdoboz bemélyedős peremébe, kitörlöm alaposan a festéket. Van, amit 3 éve bontottam fel és még mindig pont olyan, mint újkorában.

Az Autentico Versante festékeket itt találod a BOHOdesign webshopban.

Hogyan fess?

Lakkozott fenyőbútort általában két réteg hengerrel felvíve szépen fedi. Előfordulhat, hogy helyenként foltosnak látod, ekkor menj át rajta még egyszer. Elég csak azon a részen, ahol nem vagy elégedett.

Fontos, hogy hengerrel gyönyörű homogén, egységes felületeket lehet létrehozni (mintha fújva lenne!). Nem lesznek sem ecsetnyomok, sem látható festésirány. A henger nagyon vékony rétegben viszi fel a festéket, ami nagyon jó, mert a festéknek jót tesz, ha nem vastagon kenik fel. Emiatt azonban előfordulhat, hogy plusz réteget kell felvigyél.

Száradási idő a rétegek között:

Ha nagyon sietsz, akkor akár fél óra eltelte után átmehetsz rajta még egyszer (henger esetén, ahol vékony volt a festék), de a legjobban akkor jársz el, hogy kivárod a négy órát a rétegek között.

Le kell zárni valamivel?

NEM. Az előző művelettel készen is vagy. De azért leírom, hogy miért:)
Míg a hagyományos krétafestékeket (akár az Autentico Vintage, akár bármely más márkájú krétafesték) lakkal vagy viasszal le kell zárni, addig a Versante krétafestéket nem, hiszen annak a legszuperebb tulajdonsága, hogy tartalmazza a záróráteget.

Mikortól lehet használni a festett bútort?

Figyelmesnek kell lenni, ugyanis a festék a teljes kikeményedésééig elég sérülékeny.
Ez a teljes kikeményedési idő 2-3 hét!!! Ez alatt a bútor nyugodtan használható, száraz lesz, nem ragad. Amire figyelni kell, hogy ne érje ütés, karcolás, ne takarítsd, pláne ne dörzsöld. 
A festék pár hét elteltével eléri a végleges keménységt, amikor már egy nagyon ellenálló, vízálló, magas kopásállóságú festéket fogsz kapni, ami ezen tulajdonságai miatt tökéletes konyhába, fürdőszobába, kültérre bútorra, kerítésre, nyílászáróra.

Mennyi időt szánj a festésre?

Leírom, hogy én mennyi idő alatt készítettem el ezt a komódot. Vedd figyelembe, hogy nekem helyem és gyakorlatom is van, de viszonyításképp érdekes.
Glettelés 45 perc volt, azt követően én egy napig nem nyúltam hozzá, hogy megfelelően megszáradjon. Sok apró karc volt rajta, a tetején több lyuk és egy elég nagy felkaristolás, ezért elpepecseltem vele, hogy mindenhoz szép sima legyen.
Másnap csiszolás 30 perc (ez a gletteléshez tartozik javarészt, hiszen a ráglettelt anyagot kellett színbe csiszolni. A felület felérdesítése par perc lett volna)
Ha nem glettelsz, akkor innen számold az időt:)
5 perc lemosás, mivel ez egy alapvetően tiszta bútor volt.
Festés első réteg hengerrel 30 perc volt. Én a két réteg közt is szoktam egy napot hagyni, ha megtehetem (ha rendelésre festek, akkor mindig, ha magamnak és izgulok, akkor még aznap:)
Pár óra múlva vagy másnap jöhet a második réteg, ami szintén 30 perc.

A teljes munkaidő kb négy óra.
Ha napokra bontom, akkor egy reggeli kezdéssel akár estére meg is lehet (reggel glettelés, pár óra múlva első réteg, majd a második).
Glettelés nélkül remélem látjátok, hogy ez a pár perces lemosás után 2×30 perc munka!!!

Mennyi az annyi?

Írtam már, hogy hengerrel sokkal gazdaságosabban (és szebben) lehet festeni, mint ecsettel. Ezt a komódot 150 ml festékkel festettem le, de elmondom, hogy ha csak 125 ml lett volna, akkor talán abból is kisajtolom:) Persze ez is gyakorlat kérdése is.

Számold ki, ha nagyon rászámolsz, mert te nem tudsz ilyen spórolósan festeni elsőre, vagy egy réteggel többre lesz szükség, akkor is megvan egy ekkora komód negyed liter festékből.

Pár ezer forint és kb másfél óra munkából megvan egy új komód.

Ha mégse mernél nekiállni és a bútorodat el tudod hozni a gödi műhelyembe, akkor szívesen lefestem neked. DE amit ennél is jobban szeretek, ha eljössz és pikpak megtanítom neked, hogyan csináld (a fenti folyamat megtanulása, a szín kiválasztásával együtt kényelmesen belefér egy órába!)!

 

BOHOdesign segítség a bútorfestésben

Oszd meg másokkal is!

Facebook
Pinterest
Email

Szeretnél velem bútort festeni? Jelentkezz online tanfolyamaimra vagy találkozzunk valamelyik workshopon!

Online tanfolyamok

Workshopok

Nézz körül a blogon, böngéssz további  bútorfestő tippek, DIY megoldások között! Sok-sok év tapasztalatát osztom meg, rengeteg képpel és lépésről-lépésre tanáccsal. Ha kérdésed van, keress bátran!

További bejegyzések

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás