Ősztől új művészetterápiás csoport indul Gödön

Újra őszi-téli művészetterápiás csoport indul Gödön 2023. szeptemberi kezdéssel felnőtteknek.

“Az alkotás olyan erő, ami az embert kibontakozásra készteti” C.G. Jung

Annyi mindent tudnék mesélni erről a csodás módszerről, hogy hirtelen azt sem tudom, hol kezdjem. Mit fogunk csinálni, mi is a művészetterápia valójában, miben / kinek segít, kell-e hozzá rajzolni, mik lesznek a témák, mikor, hol, stb. Nézzük hát:)

Mi lesz a téma?

A lehető legegyszerűbb témával indítjuk a foglalkozásokat: a természetre hangolódunk. Alaposan megfigyeljük a változásokat a környezetünkön, kicsit elmélyedünk ebben, majd az alkotáson keresztül megprbáljuk észrevenni magunkban, magunkon, hogy van-e hasonlóság a természet és a belső világunk, megéléseink, hangulataink között. Nem árulok zsákbamacskát, lesz összefüggés, s ezeket meg is tudjuk beszélni.

Általában nincs konkrét témája egy-egy alkotásnak, ahol valamit le kell rajzolni, minden alkalommal az évszakra, annak a hangulatára rezonálva “jön létre” az alkotás – mindenkinél más és más. De hogy ennél konkrétabb legyek, írom, mégis mire számíthatsz:

Szeptember: fontos időszaka ez az évnek, amolyan “újév”, új időszámítás. Elbúcsúzunk a nyártól, a fesztiváloktól, melegtől, napsütéstől, színektől, nyári illatoktól. Szépen lassan belemegyünk az őszbe, ami  egy amolyan átmeneti időszak, hiszen még színes, forgatagos (szüreti mulatságok), bőséges, de már tudjuk, hogy indulunk a tél felé. Mindenkire más hatással van ez a váltás, ki szeret magában elmélyedni, befelé fordulni, más ez megijeszt. Van, aki örömmel pihen meg a nyár után, más még sokáig visszasírja…. 
Te hogy éled meg? Mit jelent számodra elbúcsúzni a nyártól? 
Ez az időszak emlékeztethet a 40-50 éves ember életszakaszára, így az is továbbgondolandó kérdés lehet, hogy van-e hasonlóság, ahogy az öregedés, elmúlás felé indulunk, azzal, ahogy belépünk a nyárból az őszbe.

Októberben a fentihez hasonló módon a mérlegelés lesz a téma, mit vetettünk, mit arattunk. Október még a bő termések, a szüret ideje. Mit teszünk el télire, ami fontos, értékes és mi az, ami haszontalan és érdemes inkább elengedni? 
November a búcsúzás, elmúlás időszaka. Végleg elbúcsúzunk a nyártól, a kinti világ sötét és csupasz. Te szereted a novembert? Hogy vagy ilyenkor? Művészetterápiás eszközökkel szavak nélkül tudsz majd ezekre a kérdésekre válaszolni, összefüggésekre rábukkanni.
December a karácsony, a szellemi-lelki újjászületés ideje. Talán most a legfontosabb a valódi befelé figyelés, elcsendesülés, várakozás. A művészetterápia sok más mellett segít az itt és mostban jelen lenni, s ez a karácsony előtti őrületben életmentő is lehet.
Januárban még sötétek a nappalok, de elindulunk az egyre hosszabb világos időszakok felé. Mindenhol hó és jég, de ezalatt ott lapulnak, várakoznak, pihennek és erősödnek a tavasszal kikelő magok. Itt megállunk majd egy picit, visszatekintünk az elmúlt hónapokra, a természet változásaira, a magunk változásaira. 

Talán ebből az igazán rövid leírásból is észreveszed, mennyi hasonlóság van a természet változása és a bennünk zajló folyamatok között. A művészetterápia csodálatos, észrevétlen, szelíd módon mutatja meg a párhuzamokat – a saját párhuzamainkat! – és mindeközben segít bennünket, hogy mindennapjaink részévé váljon a természetre, bennünket körülvevő környezetre és mindeközben az egymásra való érzékeny odafigyelés.

Hogy zajlik egy alkalom?

Leírom ezt is, mert tudom, hogy egy önismereti csoportba csatlakozni ijesztő is lehet, s a részletek ismerete biztonságot nyújt.

Negyed órával kezdés előtt érkezünk, hogy mindenki tölthessen egy teát, főzhessen egy kávét, váltsunk pár szót egymással.
A foglalkozások egy nyitókörrel indulnak, ahol a beszélgetést igyekszünk úgy irányítani, hogy senki ne feszengjen. Pl nem kell klasszikus módon bemutatkozni, mégis megtörténik egy választott művészeti alkotáson vagy más tárgyon keresztül. Ezt a módszert nagyon szoktátok szeretni.
Beszélgetünk egykicsit az adott hónapról, elmesélitek a megéléseiteket, majd a csoportvezetők kiegészítik azokat a hónap jellemzőivel. Egy ráhangoló rövid formarajzolás után (nem kell megijedni, pl egy spirál) jön az első “igazi” feladat.
Egy relaxációt követően, vers és zene hangzik el, amik segítenek az adott időszak megéléseit előcsalogatni. A relaxált állapotban belső képek jelennek meg, kinél mi, rendkívül változatos. Ezt követi az alkotás, ami lehet vizes festés, porpasztell, kréta, ceruza, szén, agyag, montázs, kollázs és még néhány egyéb technika. Ezeket persze mindet megmutatjuk előre, ami ismeretlen. A feladatokat úgy választjuk ki, hogy figurális alkotások nélkül is el lehessen készíteni (pl golyó stb), így az első időszak “tudok-e szépen rajzolni, agyagozni” szorongásai hamar feloldódnak. Az átélt érzések, a művészeti tevékenység megállítja az időt, belevisz az itt és mostba, csak az alkotásra, az anyagok dinamikájára koncentrálsz. A végén megszületik egy alkotás:)
Még egy ilyen feladat lesz, másik technikával, ám a kettő közé egy mozgásos feladatot iktatunk be. Nem táncolunk, itt sem kell megijedni. Egyensúlyoztok fadarabokon, lufit dobáltok stb… mi pedig mondjuk, hogy mire figyeljetek oda. Ennek a gyakorlatnak a hatására kialakulhat egy figyelem a mindennapokban, ami arra irányul, hogy a mozgás, viselkedés és a lelki élet között mily a kölcsönhatás, s tudsz/akarsz-e változtatni kis lépésekben.
Amikor elkészült az össze munka, kiteszünk mindent az asztalra és az eddigi belső munkát felváltja a közösségi. Visszajeltést adunk egymásnak, s egyben gyakoroljuk az objektív megfigyelés, empátia, ítélkezésmentes látásmód, egyes szám első személy használatának művészetét. Ez elinte sokszor nagy odafigyelést kíván, később rutinná válik, ami a hétköznapokban nagy segítségünkre lesz. Érdekes ilyenkor megtapasztalni, hogy hányan hány féle képpen éltük meg ugyanazt a hangulatot, kiből milyen érzéseket hozott elő. Hányan hány féle képpen látunk egy alkotást, mit godolunk, milyen érzelmeket vált ki, s végül valójában az alkotó hogyan volt ebben. A folyamat ezen része erősíti korábbi ítéleteink elengedését és a közösség összetartozását.

Fáradtan és érzések kavalkádjával indultok haza. A programot délutánra tettük, hogy a nap hátralevő részében már csak a lehető legkevesebb inger érjen benneteket és nyugodtan alhassatok egyet a megéléseitekre.

Szükséges hozzá rajztudás, előképzettség?

Határozottan nem szükséges semmilyen rajztudás! A foglalkozások eredménye nem a munkák művészi értékében rejlik, hanem magában az alkotás folyamatában (az út a cél).

Nem cél a szép, alapos alkotások készítése, amikor pedig mégis úgy alakul, akkor annak is örülünk.

Mikor, hol lesznek a foglalkozások?

A foglalkozásokat havonta egy alkalommal tartjuk 13.30-18.30 között.

Időpontok:

2023. 
            szeptember 16. csatlakozás
            október 7. csatlakozás
            november 5.
            december 3.
            január 6 .

A foglalkozások helyszíne: Alsógöd, BOHOdesign műhely

A Foglalkotásoka a Katarzisz Komplex Művészetterápia módszere szerint tartjuk

Zárt, bizalmas csoport

A csoport indulása 2023. szeptember 16 és október 7. ekkor lehet becsatlakozni, utána zárttá válik a csoport.

Miért van szükség zárt csoportra? Fontosnak tartjuk, hogy kialakulhasson egy bizalmi légkör, ahol bátran megoszthatod az érzéseidet, mesélhetsz emlékeidről. Ehhez nagyon fontos, hogy ne kelljen minden alkalommal új emberek előtt megnyílni, hogy hónapról hónapra ismerősként találkozhassunk. 

Jöhetsz-e barátnőddel, rokonoddal, anyukáddal, ismerősöddel?
A válasz most nagyon határozottan NEM. Igyekszünk elkerülni a véletlen ismeretségeket is, hiszen egészen másképp nyílunk meg egy biztonságos körben “ismerős idegenek” előtt, mint a szomszédasszony, az anyukánk vagy a barátnőnk előtt.

Van-e korhatár?
Ez egy felnőtt csoport, így a 18. életév betöltését kérjük. Az azonban nem kizáró ok, ha diák vagy és elmúltál 18 éves.

A csoport kizárólag önismereti, rekreációs célú.

Mennyibe kerül?

A foglalkozás ára alkalmanként:        19.000 ft/ alkalom (5 óra)

A teljes foglalkozás 5 órás, ebben általában két rövidebb szünet van (mosdó, kávé, szendvics stb).

A részvételi díj tartalmaz minden szükséges eszközt, kávét, teát, innivalót. A közös asztalra együtt szoktunk ételeket hozni, aminek nagyon jó hangulata van:)

Miben segíthet a művészetterápia téged?

Az, hogy kire milyen hatással van egy művészetterápiás folyamat, az elég egyéni, de általánosságban elmondható azért néhány dolog, amiben segítséget nyújthat:


– segít az itt és mostra figyelni, a jelenben lenni az által, hogy időről időre a figyelmed a környezet változásin van,
– segít megfigyelni saját belső változásaidat a környezet változásainak figyelése által,
– segíthet megfogalmazni, tudatosítani eddig meg nem foglamazott érzéseidet,
– segíthet, hogy empatikusabb legyél az által, ahogy betekintesz mások érzéseibe,
– csoportban, közösségben, biztonságos közegben lehetsz, ami sokat segíthet főleg a téli, bezártabb időszakban.

Kik vezetik a foglalkozásokat?

Iványi Zsófi vagyok, művészettörténész, tanár, díszítőszobrász, ökogazdasági szakértő, EMK játékvezető, bútorfestő, három gyermek édesanyja. Felnőtt bútorfestő workshopokat tartok 2016 óta, ahol a festésen keresztül sok önismereti kérdéssel találkozunk és szépen ki/meg is festjük sokszor azokat. Így kezdett el érdekelni a művészetterápia, szerettem volna megérteni az alkotás közben bennünk zajló folyamatokat. Nap, mint nap tapasztalom, hogy a művészeti tevékenység micsoda részeinket tud megmozdítani. 
A Katarzisz Komplex Művészetterápiát  másoddiplomás képzésen sajátítottam el és egy újabb továbbképzésen most is részt veszek.

Hársing Csilla tanácsadó szakpszichológus vagyok, illetve családterápiás képzés módszertanát tanultam. Gyermekeim születése előtt óvodában dolgoztam pszichológusként. Azt gondolom, elengedhetetlen figyelembevenni azt a kapcsolati miliőt, rendszert, amiben élünk. Egyszerre kapcsolódunk egymáshoz és önmagunkhoz  és ezek sajátos kölcsönhatása tapasztalotokhoz és kapcsolati történésekhez vezet. Olyan megélések, amelyek szavakkal nehezen leírhatóak – a szóbeli kifejezés előtti, melletti tartomány. 
 

Neked ajánjuk a művészetterápiás foglalkozásokat, ha

Minimum fél éven keresztül, havi rendszerességgel találkozunk és osztjuk meg az érzéseinket egymással.

A rohanó, szorongó életforma legjobb gyógymódja, a lelassulás és az itt és mostra figyelés. Nem csak a foglalkozásokon lesz erre lehetőséged, hanem házi feladatokon keresztül bármikor “gyakorlhatsz”. Ajándékozd meg magad havonta egy ilyen nappal!

A művészetterápiában semmi nem kötelező. Annyit rajzolsz, festesz, mondasz, kérdezel, osztasz meg másokkal, amennyi neked komfortos. Nem baj, ha nem osztasz meg valamit, benned akkor is megszülethet valami felismerése.

Öt óra távol a családtól és mindentől, ahol kizárhatod a külvilágot és csak hagyod, hogy a kezed vezessen (igen, akkor is, ha nem tudsz rajzolni:)

Nincs más dolgunk, mint odafigyelni…. csakhogy ez sokszor nem is olyan könnyű! A versek, zenék és az alkotás segítségével ez biztosan sikerülni fog.

A művészetterápiás foglalkozás legnagyobb csodája ez számomra, hogy képes olyan körülményeket biztosítani, amiben megszűnünk gondolkozni, ahol átadhatjuk magunkat az érzéseknek és tényleg szabadon alkothatunk bármit. Legyen az egy művészi festmény, egy fotómontázs, egy krétafirka, a kezünkkel elmaszatolt festék vagy akár egy meggyurmázott agyagdarab. Elvávárok nélkül lehet itt bármit csinálni, mert nincs jó és rossz eredmény. Az eredmény az érzés, az élmény, amit akotás közben éreztél. (Bárcsak az iskolákban is így lenne….)

Figyelem!

Ez  nem pszichoterápiás csoport, kizárólag önismereti, rekreációs célú.

Hogyan tudsz jelentkezni?

A csoportban maximum 8 fő vehet részt. 
A csoport zárt, ami azt jelenti, hogy az első, maximum második alkalmat követően már nem lehet csatlakozni.

A jelentkezésed az első foglalkozás részvételi díjának befizetésével válik érvényessé,

jelentkezni az alábbi “jelentkezz” festékpacára kattintva tudsz, vagy a lap alján található űrlap kitöltésével.

Ha kérdésed van a zsofi@bohodesign.hu címen vagy akár cseten is elérsz.

Remélem, hamarosan találkozunk:)

Oszd meg másokkal is!

Facebook
Pinterest
Email

Szeretnél velem bútort festeni? Jelentkezz online tanfolyamaimra vagy találkozzunk valamelyik workshopon!

Online tanfolyamok

Workshopok

Nézz körül a blogon, böngéssz további  bútorfestő tippek, DIY megoldások között! Sok-sok év tapasztalatát osztom meg, rengeteg képpel és lépésről-lépésre tanáccsal. Ha kérdésed van, keress bátran!

További bejegyzések

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás