Melyik fehér krétafesték színt válaszd? Autentico fehérek.

Először is, kösse fel a gatyáját, aki fehér bútort, ajtót szeretne festeni. Mert azt hinnéd, hogy ennél nincs egyszerűbb, de bizony több éves tapasztalataim alapján ez nem mindenkinél ilyen egyszerű. Az Autenticonál rengeteg féle fehér, vagy közel fehér árnyalat létezik, ezek között segítek eligazodni.

A bőség zavara.

Szóval az úgy szokott lenni, hogy az ember naívan eldönti, hogy fehérre festi a bútorát, nincs is annál könnyebb… Aztán szembesül a rengeteg fehér árnyalattal és a korábbi magabiztosság, huss!

Mi a különbség a fehérek között? No, ezt sokszor én sem tudom megmondani, mert ugyan látom, ahogy a gép beleadagolja a különféle színpigmenteket, de a szememmel sokszor ezt nem érzékelem. Pláne a picike felfestett mintákon. Na, de akkor mi legyen? 

Mit mutat a monitor?

Sajnos a monitorok és a telefonok kijelzői annyi színt mutatnak, ahány eszközön nézzük őket.

De ennél tovább is megyek, mert a helyzet még bonyolultabb, pláne a fehérek esetében.
Ugyanis nem csak a monitorok módosítják a színeket, hanem a környezet is.  Egy melegfehér világításnál mindig sárgásabbak lesznek a fehérek, mint természetes fényben. Hideg fehér világítás kékes színt ad. 
És ha ez nem elég, akkor a környezet színei, a különböző egyéb bútorok és falak színei is különféle árnyékokat vetnek.

Dehát innen szép nyerni.

A nehézség, hogy én sajnos nem tudok már felfestett mintát küldeni és a gyártó sem küld egy ideje színpalettát. El lehet azonban jönni hozzám Gödre körülnézni, színeket válogatni (zsofi@bohodesign.hu címen keress).

Ha azonban messze vagyok, akkor monitor ide vagy oda, mutatom a fehéreket, hogy legalább saját magukhoz viszonyítva tudj egy képet alkotni, melyik áll hozzád a legközelebb.

Mi van a festékben?

Ahhoz, hogy megértsétek, melyik szín milyen, el szeretném mesélni, hogy miből is áll a festék és hogyan készül.
Az Autentico festéket egy speciális, 16 kaniszteres géppel keverem. Ez úgy néz ki, hogy fogom a sima alapfestéket, beteszem a gépbe és az a 16 szín valamelyikéből különöző arányban belenyom a festékbe. Ennek ugye megvan a pontos receptúrája.
Hogy melyik színből mennyit adagol, attól függ majd a festék színe. Ha egy alapfestékbe okker, sötétbarna és fekete kerül, akkor az egy szürkésbarna árnyalat lesz. Hogy mennyire lesz szürkés, attól függ, mennyi fekete került bele. 
Ha az alapfestékbe egy kis okker kerül, akkor ebbe az irányba tol egy minimálisat az amúgy vakító fehéren. Ha pedig egy pötty feketét teszünk bele, akkor picit szürkés lesz az árnyalata. Önmagában ezek nem látványosak, mégis számít, amikor lakberendezéssel foglalkozunk.
Nyilván én nem írom le majd mind a 230 színnek az összetételét (nem is tehetem:), de tudok segíteni a választásban.

Autentico színpaletta 216 színnel

Segítek az elindulásban. Szelektálunk.

Első körben nézzük meg a fő kérdést:

  • Tökéletes fehéret szeretnél?
    Ha igen, akkor lesz könnyű dolgod, válaszd a Bright White színt, ebben semmilyen színes pigment nem található.
  • Ha azonban egy törtebb árnyalatot keresel akkor érdemes átgondolni, hogy hidegebb vagy melegebb színek irányában indulnál?
    Ha melegebb, akkor válassz barnás tónusút, ha hidegebbet keresel, akkor aszürkésebb környékén keresgélj!
  • Elképzelhető, hogy olyasmi színt keresel, ami nem kiabál, rikít, ami elsőre fehérnek is tűnhetne, ám mégsem az. Valami szolíd, visszafogott, nagyon halvány árnyalatot. Ezek között is bőségesen válogathatsz majd, barnás, zöldes, sárgás és szürkés árnyalatokban. Ezt a végén mutatom.

Tökéletes fehér: Bright White

Tökéletes, ragyogó, tiszta, csodálatos fehér. Ha erre vágysz, akkor az Autentico Bright White színe lesz a tökéletes választás.

Autentico Bright White krétafestékeket itt éred el.

Az asztal lába Bright White. Mészáros Anita munkája.
Az asztal lába Bright White. Mészáros Anita munkája.

Melegfehér árnyalatok

Az Autentico meleg fehér színei általában a barnás és/vagy okkeres színek különböző tónusaiban találhatók, de van köztük sárgás árnyalat is. (Jobb oldali rész, a Bright White van középen)

Akkor válogass ezekből a fehérekből, ha otthonod meleg tónusú, természetes, fa burkolatokkal kombinált. Jó választás ez a fehér, ha natúr fával kombinálod.

A meleg fehér árnylatok, sötétebb barna, fekete, sárga, okker pigmentek hozzáadásával keletkeznek. Mindenhol más az összetétel, más az arány, ettől lesz egy szín, akár ugyanazon színek hozzáadásával világosabb, szürkésebb, barnásabb vagy sárgásabb. És minél nagyobb a választék, annál nehezebb a választás:) Nézzük.

Huile de Noix (ami dióolajat jelent:)

Ez majdnem fehér, annak lehet jó választás, aki nem szeretne elmenni egy irányba sem (pl krémes, sárgás, tört stb), mert valóban csak egy leheletnyi színpigmentet tartalmaz.

White Cliff

Ugyanazt tudom elmondani róla, amit a Huliie de Noix-ról. Valójában olyan pici a külünbség a két szín között, amit emberi szem szerintem nem képes észrevenni:) Ha ezen dilemmázol, bökj rá az egyikre.

A Huile de Noix és a
White Cliff krétafestékeket itt éred el.

A szekrény színe: Huille de Noix. Mészáros Anita munkája.

Corfu White

Ez a szín a Huille de Noix és a White Cliff erősebben pigmentált változata, nagyon jól passzolnak is egymáshoz, illetve a föld színek minden árnyalatához.

A Corfu White krétafestékeket itt éred el, egy kedves felhasználó élménybeszámolóját pedig alább olvashatod.

"...ha lehet egy 🪑 Szerelem😊–márpedig lehet🤭☺️–,akkor Ő bizony az🤍...(abban meg nem hiszek,hogy az egyetlen🙃...) A 3. festésem Autentico-val és a 2. színárnyalat,amit eddig használtam a palettáról🙂... 🪷TisztaHercegnő🪷 Már első pillantásra is csak fehérnek láttam,szerintem a fehér bizonyos,inkább semleges árnyalatai állnak neki legszebben... Éles, "világító" fehérre azért nem szerettem volna festeni,mert úgy érzem,hogy elvitte volna a figyelmet a megalkotásának idejében még mesterien,valóban kézzel készített☝🏼, mesés ív-idomairól...(ezért nem ugyanolyan a négy lába közül egyik sem,hahaha😁,imááádom🤩...) Lágyabb,selymesebb árnyalattal szerettem volna újjávarázsolni,így a Versante színpalettájáról a Corfu White színárnyalatba mártottam ecsetem...Ez a szín olyan éppenhogy csak nem 'igazi' fehér,az árnyalat nem igazán mozdul el kirívóan egyetlen színirányba sem,nem rikít-vakít...3 leheletnyi vékony rétegben festettem,így semmivel sem fogyott több festék,mintha a mindenképp szükséges 2 rétegben festettem volna...(útközben én icipicit mindig higítok a festéken,épp csak annyit,hogy a fedőképességén ne változtasson a hozzáadott pár cseppnyi víz,az ecset viszont finoman csússzon vele a felületen) A fehérfehér😀 tégelyt azért tettem rá,hogy lássátok,hogy nem az alapértelmezésben vett fehér ez a szín😉... Kiindulási alapként jócskán megviselt,szúrágta volt,ütött-kopott felületekkel,s olyan szerkezeti részekkel,ahol csupán csak a vaskosra rámázolt festék tartotta egyben🙉...(bennem meg a lelket a kifejező gyönyörűsége😇) Az egyik lábából egy kisebb darabka is hiányzott🫢,amit sajnos elszalasztottam fotózni,amikor egymásra találtunk😬...Pótolni a képet nem,csak a lábát tudtam😄... Alapos tisztítása után a régi festékréteg teljes eltávolítása következett,majd fertőtlenítés-szúkezelés,hisz a rágott nyomokból adódóan nem lehettem biztos benne,hogy már nem bogaras...Itt már faillat illatozott☺️!Miután néhol több rétegben is javítottam a fát–egységesen simává tettem az ülőfelületet–,a csiszolás,majd az alapos portalanítás következett...Csak ezután festettem...Őt most nem mintáztampingáltam,hisz önmagában a tündöklés maga🌟... 💌🙏🏼Köszönöm a csodás lehetőséget Neki,Zsófinak és Önmagamnak😊💖"

Ice Cream

Az egyik legnépszerűbb fehér árnyalat, az elnevezés is találó szerintem! Bright Whitenál picit sötétebb fehér árnyalat.

Ezt a képet találtam csak, itt ugyan egy hideg, ezüst-metál színnel van árnyalva, de talán látszik a szín.

Az Ice Cream színű krétafestékek itt találhatók.

Casa Blanca

A másik legnépszerűbb fehér, pöttynyi sárgával bolondítva. De ne gondold, hogy ettől sárga lesz! Ez mindössze egy árnyalatot ad neki. Világosabb icipicit, mint az Ice Cream.

A Casa Blanca krétafestékeket itt találod.

Ivory

Sárgás-okkeres árnyalat, de ezt még nyugodtan hívhatjuk fehérenk. Éppen hogy csak áthajlik a fehérből az árnyalat felé.

Az Ivory színeket itt találod.

Vanille

Ivoryhez hasonló, ám ez már sötétebb árnyalat, szerintem nem sorolható a fehérek közé. Ha sárgás árnyalatot keresel ez jó választás lehet.

Az Autentico krétafestékek Vanille színeit itt éred el.

Regency White

Szintén sárgás árnyalat, szintén nem fehér:) Erősebb, sárgább mint a Vanille.

Regency White színű krétafestékek itt találhatóak.

Neutral

Itt már erősen rezeg a léc, hogy meddig beszélhetünk fehérről. Ebbe ugyanis már annyi pigment kerül, ami sötétít rajta annyit, hogy inkább a nagyon világos barnák közé kéne kerülnie. 
Natúr stílusba illeszkedő tökéletes választás.

Az Autentico Neutral színét itt keresd a shopbn.

Paris White

Ez már semennyire nem fehér, csak a neve miatt mutatom be ezen a palettán, nehogy a “white” megtévesszen valakit. Ez egy halványbézs szép árnyalat.

A Paris White színű krétafestékeket itt keresd.

Antique White

A Paris White-nál picit világosabb, tónusaiban hasonló árnyalat, szintén nem fehér.

A képen látható másik szín a Reindeer.

Paris White színt is megtalálod a BOHOdesign shopban mind Vintage, mind Versante típusban.

Márk Péter munkája, Antique White szín
Márk Péter munkája, Antique White szín

Aged Paper

Paris White és Antique White “folytatása”, annál picit sötétebb árnyalat.

A Shopban az Aged Paper színt itt keresd.

Hidegfehér árnyalatok

Ebbe a kategóriába fognak tartozni azok az árnyalatok, amik vagy jelentős fekete pigment hozzáadásával készülnek, vagy egyéb, hideg színek kerültek bele. Szerintem nagyon fogsz csodálkozni:)

Ne feledd, az, hogy egy pötty pigment belekerül egy nagy kübli festékbe, még nem jelenti azt, hogy az valóban látszani fog! Annyi történik csipán, hogy kap egy tónust, egy árnyalatot, egy hidegséget/melegséget. Segít abban, hogy szebben, jobban, harmónikusabban illeszkedjen hasonló környezetbe. 

A hideg (szürkés) fehérek kiválóan passzolnak a modern, letisztult otthonokhoz. Remek kiegészítői a kőburkolatnak, márvány felületek mellé is ajánlott ilyemit választani (semmiképp nem a barnás árnylatokat). 

A hideg fehéreket és a zöldes árnyalatokat a Bright White-tól balra találod.

Pebbles

Ez egy kimondottan szürkés, piszkos fehér. Fekete és szürke színek szuper kiegészítője lehet, a száradó gipsz színéhez tudnám hasonlítani.

Pebbles színt is megtalálod a shopban.

Roman White

Hasonló a Pebbleshez, csak picit sötétebb.

A Roman White színt itt keresd a shopban.

Chalk Grey

Azért hozom ide ezt a szürkét, mert annyira világos, hogy ha a Neutral helyet kaphat a melegfehérek közt, akkor ennek a majdnem fehér szürkének itt a helye!

A Chalk Greyt is megtalálod a BOHOdesign webshopban.

Snow White

Na akkor most csodálkozz, mert az Autentico Snow White színe bizopny a zöldes árnylalatok remek kiegészítője lesz! Nem, ez nem egy halványzöld, zöldesfehér, pasztell stb szín, hanem ez fehér! Mégis, ha a zöldhöz passzoló színt keresel, akkor ez legyen az!

Érdekessége számomra, hogy a Bright White mellé téve felfestve kis felületen nem érzékelek különbséget, a dobozt kibontva nagyobb mennyiségben nézve azonban igenis látszik a zöldes karakter.

Az Autentico Snow White színét itt keresd.

Baksay Orsolya első bútorfestését mutatta meg nekünk. Autentico Versante Eggshell/selyemfényű festékével festett Snow White színben.

Itt is szépen látszik, hogy az első réteg festésekor nem szabad megijedni! Az Autentico festékekben nem áll meg a kanál, nem fednek egy rétegben, nem is dolguk!
Amikor számolsz, mennyi festékre van szükség (1 liter 8-12 nm-re elegendő), akkor vedd figyelembe, hogy ez KÉT réteg festéséhez szükséges mennyiség.
Ha csak egy rétegben festesz, akkor lehet a festés foltos, csíkos, más színű, egyszóval ronda. MINDIG KÉT RÉTEGBEN FESS!

Ha sötét bútort festesz világosabbra és nem alapozol, ha nagyon vékonyan festesz hengerrel (ez a jó!), ha nagyon sötét, mély tónust szeretnél elérni, akkor FESS HÁROM RÉTEGBEN!

 

Milk

Ő egy kicsit hibrid. Szerintem kb annyira hideg, amennyire meleg, ám a zöldes kapcsolódás miatt inkább ide soroltam. 

A Milk szín is megtalálható a shopban.

Majdnem fehérek:)

Mivel nagyon nehéz a határt meghúzni, hogy mi számít fehérnek és mi nem, így a fenti felsorolásba is bőven kerültek nemfehérek. Itt azonban azt a néhány különlegesebb színt mutatok, ami nem biztos, hogy a fehérről azonnal eszünkbe jutna, ám szerintem mégis megér egy pillantást. 

Miért hozom be ezeket a színeket?

Aki ismer, járt már nálam tanácsadáson, workshopon vagy csak simán személyesen jött színt választani, az tudja, hogy van egy olyan képességem, ami lebeszéli az embereket a fehérről:) Hiszem, hogy mindenkiben ott vanna a színek, csak alő kell csalogatni őket. Ezt onnan tudom, hogy amikor sikerül valakit átbillentenem, az eufórikus élmény – ahogy rátalál a saját színére, ahogy megéli, hogy használni fogja:) Ezt a szuperképességemet a blogon keresztül sajnos nem tudom kibontakoztatni, de teszek egy kísérletet…. hátha mégis pont te fogsz emiatt színnel festeni. Még ha halvánnyal is…

Silk

Nagyon lágy, nagyon szolíd zöldes árnyalat, akkor ajánlom, ha abba a típusba tartozol, aki nem mer színekkel festeni, aki a biztonságos fehéret választaná…. de azért csak ott motoszkál, hogy meg kéne ezt valamivel bolondítani:)
Tipp: a Vert Olive vaqgy a Dried Moss csodás párja lehet!

A Silk színű krétafestékeket itt keresd.

Mint

Egészen hasonló, mégis más karakterű szín, mint a Silk, s ezért hasonló okokból ajánlom választásra.
Tipp: Poetic, Troubled Water, Racing Green, kevésbé kontrasztos választásként pedig a Herbs csodás párja lehet bútoron, ajtón stb.

A MINT színű Autentico krétafestékeket a shopban itt találod.

Rose White

Fent a melegfehéreknél több sárgás árnyalatot is mutattam, ám ez kevésbé a barnás/okkeres vonalba tartozik, itt valóban a sárga dominál. Azonban elég világos szín ahhoz, hogy akár fehér helyett válaszd!

A Rose White krétafestéket itt keresd.

Nos hát, ezek voltak a fehérek. Ezen kívül azonban még több, mint 200 Autentico szín vár, szerintem érdemes megfontolni legalább egy színes bútor behelyezését a térbe. Vonzza a tekintetet, ad egy fókuszpontot a szobának és ha ráadásul te magad fested, akkor minden alkalommal, amikor rápillantasz ha valaki megdícséri (mert egy színes bútort mindenki észrevesz és az emberek legalább fele megdícsér:), akkor mindig eszedbe fog jutni, hogy ezt te választottad, te festetted, te vállaltad be. Ez a te nagy dicsőséged:) Imádni fogod.

Autentico Versante krétafesték Red Stripe szín ajtón
Autentico Versante matt (nyílászáró is festhető vele záróréteg nélkül!) Szín: Red Stripe
Autentico Versante matt bútoron és falon! Zárást nem igényel, vízálló a konyhában is. Szín: Wilderness és Byzantine

Melyik krétafesték típust válaszd?

Talán már csak ez a kérdés maradt hátra. Sokszor, sok helyen leírtam, de a tapasztalat, hogy nem lehet elégszer:)

Versante krétafesték: 2in1 krétafesték, ami azt jelenti, hogy tartalmazza a záróréteget, így egyáltalán nem szükséges wax-szal vagy lakkal lezárni. Vízálló, UV-álló (azaz nem fakul ki a napon sem), nagyon keményre szárídó kiváló minőségű, mosható bababarát festék. Legtöbb esetben alapozást sem igényel.
Mire használd? 
Ajánlott fürdőszobába, konyhába, kültérre, azaz kültéri bútorokra, kerítésre, kisházra stb, valamint nyílászáróra is (ez esetekben sem kell lakkozni!). Ezen kívül bármilyen beltéri bútor természetesen ugyanúgy festhető vele.

Vintage krétafesték: hagyományos krétafesték, azaz könnyen visszacsiszolható, tökéletesen alkalmas vintage és shabby stílusok kialakításához, valamit minden Autentico kreatív termék (patina, rozsda, kőhatás porok stb) ezzel kompatibis. Figyelem, ezt a krétafestéket wax-szal vagy lakkal zárni kell és csak beltéri alkalmazása javasolt.

Vivace nyílászáró festék: A Versantehoz nagyon hasonló tulajdonságokkal bír, csak annak erejét, keménységét, ellenállóképességét megsokszorozza:) Matt és Eggshell változatban is kapható.

zsofi@bohodesign.hu

Oszd meg másokkal is!

Facebook
Pinterest
Email

Szeretnél velem bútort festeni? Jelentkezz online tanfolyamaimra vagy találkozzunk valamelyik workshopon!

Online tanfolyamok

Workshopok

Nézz körül a blogon, böngéssz további  bútorfestő tippek, DIY megoldások között! Sok-sok év tapasztalatát osztom meg, rengeteg képpel és lépésről-lépésre tanáccsal. Ha kérdésed van, keress bátran!

További bejegyzések

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás