Mivel fessek bútort? – Bútorfestő tippek 1.

Erre a kérdésre nem lehet egy márka, típus megjelölésével válaszolni, hiszen ahány bútor, annyi eset, ahány ember, annyi ízlés, igény.
DE szempontok, lehetőségek vannak, amiket a körülmények határoznak meg, ebben próbálok támpontot adni.
Aki bútorfestésre adja a fejét, számítson rá, hogy ez olyan, mint a főzés. Próbálkozni kell. A legjobb receptek is azon múlnak, hogy milyen alapanyagokkal dolgozunk, mennyi a rutinunk, de persze egy jó szakács a közepesből is ki tudja hozni a maximumot:) Tehát bútor-festék-ember (és ecset-henger-lakk-vax-rutin)… csak ennyin múlik a végeredmény… nem csoda, hogy aki nekilátna, elveszik az információk sokaságában.
A lényeg, hogy ez lehet drága mulatság, magas minőségen és filléres is – nem feltétlen a minőség rovására, de mindenképpen több energiával-, igények, lehetőségek szerint mindenki megtalálhatja, amit keres.
Bútort festeni nem nehéz, vágjatok bele, próbálkozzatok a nagyi kidobásra ítélt sámliján! Aztán úgyis jön a többi.
Ez a poszt azoknak lehet segítség, akik csiszolás nélkül szeretnének bútort festeni, de elvesztek a lehetőségek tengerében.

AZ ELINDULÁS
Nézd meg, mit szeretnél festeni. Van-e rajta vastag-csúnya festékréteg, mi az alap. Fa, műanyag, laminált, natúr, lakkozott stb.
A krétafestékekben (!) az a jó, hogy elvileg nem kell alapozni. Elvileg…. nyilván ebből indulunk ki, s ha már van gyakorlatod, eldöntöd, hogy te az alapozók, vagy a bátran bármire festők táborába tartozol:) Ha már a krétafesték úgyis megengedi, akkor mindenképp próbáld ki alapozás nélkül! Ne feledd, nincs vesztenivalód.
Nem mondom, hogy elsőre nem fog sikerülni, meg kell fizetni a tanulópénzt, mert fog. És legközelebb még jobban fog. Meglásd:)
Szóval fogd a bútort és HIDEG ZSÍROLDÓval vagy mosogatószerrel mosd le. A zsíroldót maszkban használd, brutál szaga van, de leszed a festékből is, szóval praktkus.
Ha nagyon vastag volt a korábbi festékréteg és zavarna téged, akkor csiszold le. Ezt kihagyhatod, ha lusta, kényelmes vagy rusztikus-rajongó vagy. Látod, még egy lépés, amikor azt csinálsz, amit akarsz. Szabadság:)
Szerezz be krétafestéket! Vagy keverj (ITT leírom, hogyan keverheted csomómentesre és ez egy bevált recept, a bejegyzés alján látsz egy összefoglalót, miket festettem vele). Vagy alapozz:)

 

Kérj karácsonyra online bútorfestő tanfolyamot! Az oktatóanyagban kipróbáljuk a krétafestékeket (Annie Sloan, Lignocolor), latex festéket (Dulux), a Decor Paint Softot és a lazúrokat. 
Kattints a képre a 25%-os kedvezményért!
Három féle típus van a festékekből:
A) Klasszikus krétafesték, ami alá nem kell alapozni, bármilyen felületre festhetsz vele (műanyag, laminált, natúr vagy lakkozott fa akár): Annie Sloan (AS, vagy ASCP rövidítve), Lignocolor, Vintage, Házi krétafesték (továbbiakban HKF, ha fórumokon látod, akkor is ezt jelenti)
B) “Sima” festék: latex falfestékek, akrilfestékek illetve a zománc (vizes bázisút keress, szuper! A pentartnak is van már bútorzománca)
C) Hibrid: ilyen a Decor Paint Soft, hiszen nem tapad meg bármilyen felületen (ha nem csiszolt fára festesz, alapozni kell!), de visszacsiszolhatóságban krétafestékként működik. ide tartozik a tejfesték is.
(Sokan festenek bútort matt zománcfestékkel is, OBI saját márkás 2in1 (jó ár-érték arány, de a minőségéről megoszlanak a vélemények, nyilván attól függ, mik az igények), ha tuti jó minőséget keresel, akkor Trinát Aqua Kolor-t vagy Poli-Farbe Cellkolor Aqua-t válassz:)
Ha a bútorod nyers fa, akkor a B)-C) esetében sem kell feltétlenül alapoznod, de ha kevesebb festéket szeretnél használni, cél a jó fedés akkor érdemes DE akkor a visszacsiszolásnál gondjaid lehetnek (hiszen nem az eredeti fa színig csiszolod vissza, hanem a fehér alapozóig – de no para, akkor majd antikolsz waxszal vagy szárazecsettel, lejjebb írom!). Próba szerencse. Ha laminált bútort, műanyagot, üveget stb festesz, akkor mindenképp szerezz be alapozót (tapadóhíd), ebből háromféle igazán jó van:
Harzo T16 – ez fehér és vizes bázisú, lakásban is bátran használhatod, nem különösebben büdös (nehéz hozzájutni, kevés festékbolt tartja)
Otex  – színre kevertethető, oldószeres, csak nyitott ablaknál használd!
Supralux – vizes bázisú, könnyen beszerezhető, jó
A tejfestéknek van saját alapozója, a honlapjukon megtalálod.
Ha krétafestéked van A) , akkor elhagyhatod az alapozást, az mindenre tapadni fog. (Nálam azért ez az elmélet dőlt már meg egyszer-kétszer, de ez a hivatalos állásfoglalás, próbáld csak ki bátran, ettől függetlenül én is alapozás nélkül használom:)
Szóval, zsírtalan, sima a bútor, ha kellett lealapoztad 1-2 rétegben.
Jöhet a választott festék. (Ha nem vetted, hanem kevernéd, akkor RECEPT ITT) Fogod és rákened. Hengerrel, ecsettel, ezt is próbálgasd. Ha nem szereted az ecsetvonásokat, akkor hengerrel, apróbb részeknél szivaccsal fess. Ha belefér, hogy ecsetnyomos lesz, akkor nyugodtan fess ecsettel. Nem kell megijedni, az első rétegnél borzalmasan fog kinézni! A másodiktól jó lesz! Aki ezzel sem elégedett, ráken egy harmadikat, az a tuti. (nekem eddig 2 mindig elég volt). A rétegeknél MINDIG várd meg a száradási időt (tényleg…) és csiszold át finoman. Utána jöhet a következő.
Első próbálkozásnak nem kell drága ecset. Ha belejössz és mindent lefestesz magad körül, akkor érdemes azon is elgondolkozni, de addig ráérsz…
Ha készen vagy, ezt még különféle technikákkal öregítheted ( sötét viaszok vagy szárazecset – ezt ITT mutatom meg, de öregíteni is lehet vele, ha pl sötétbarna akrilt használsz).
(Itt most nem beszélek különféle egyéb dekorlehetőségekről, stencil, transzfer, dekoupázs, gondolom, ha az érdekel, annak már utánanéztél:)
A végén  fontos lezárni valamivel, ez lehet matt lakk (víz bázisút javaslok, hogy bent is dolgozhass) vagy viasz (amit nagyobb festékboltokban vagy webáruházakban kapsz, ott ahol a krétafestéket is). Így lesz tartós, vázálló. És hát kötelező is, mert a krétafestéket kb vízzel vissza tudod törölni, ami nem éppen optimális, minden folt meglátszik, s takaríthatatlan is. Én a magam részéről viasz-párti vagyok, a festett bútoroknak szép matt fényt ad, nem csillog, hanem selymes, simogatnivaló. Ha pedig konyhaszekrényt festesz vagy ilyesmi, akkor úgyis biztosan lakkot választasz, mert az tartósabbnak tűnik. Állítólag nem az…. de erről nem tudok nyilatkozni, nincs összehasonlítási alapom.

Zománc esetében persze nem kell lezárni:)

S akkor így a végére – mivel gondolom a festéktípus választáson dilemmázol még mindig –, készítettem egy táblázatot, amiben szerepelnek azok a festékek, amiket én használok (tehát nem minden, ezen kívül még sok festék van a piacon).
Általában az emberek a minőség-szín-ár vonalak mentén döntenek (hiszen vannak bizonyos típusoknál olyan árnyalatok, amik az abszolút kikeverhetetlen szerelem kategóriába tartoznak), de azért van pár egyéb szempont is, mutatom:
Név
fedőképesség
festék sűrűség (1-lazúr szerű – 5 megáll benne a kanál)
Homogenitás (5 homogén – 1 szemcsés)
színválaszték
keverhetőség
Szag (1: nincs szaga 5:erős szaga van, szellőztetni kell)
Ár
hozzáférhetőség
Annie Sloan
2 réteg
3
5
31 szín
igen
1
9800 Ft/l
csak webáruház
Lignocolor
2 réteg
3
5
28 szín
igen
3
8100 Ft/l
csak webáruház – kiszolgálás, figyelmesség, csillagos ötös!
Pinty Plus spray
Akár 1 rtg is elég!
nincs
5
18 szín
nem
5
1800 Ft/flakon
nagyobb festékbolt
Házi krétafrsték
2 réteg
5
1 vagy 2
a fehérhez keverhető színezőpaszta, azzal ami sikerül
igen
1
Kb 700 Ft/l
festékboltból beszerezhető alapanyagok
Latex – Dulux trade színre kevert (alapozásra!)
2 réteg
3,5
5
RAL skálán bármi
igen
1,5
1800 Ft/liter
festékbolt
Decor Paint Soft Pentart
2 réteg
4
5
30 szín
igen
1
Kb 5000 Ft/l
hobbibolt
Szeretnél megtanulni minden bútorfestési, stenciletési technikát biztonsággal, kísérletezgetés nélkül?
Gyere el hozzám bútorfestő workshopra vagy egyéni oktatásra és mindent megtanítok. Trükköket, buktatókat, technikákat. Sokszor csak egyszer kell JÓL kipróbálni, s onnantól minden megy biztonsággal:)
Szeretettel várlak csoportos bútorfestő workshopomon, ahol a bútorfestés mellett a hangsúly a lazításon, kikapcsoláson, azaz a KREATÍV ÉNIDŐN van, s emellett nagy teret kap a fantázia, az alkotás szabadsága, a tervezési folyamat. A technikai rész csak hab a tortán:)
Kattints a képre, ha az egyéni tanulás érdekel!
Kattints a képre, ha csoportban tanulnál!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kattints a képre, ha otthon tanulnál!

 

DIY tippek: Ha minden bútorfestéssel kapcsolatos technikai lépésre, festésmódra, technikára kíváncsi vagy, ITT egy linkgyűjtemény, ahol MINDENT megtalálsz (festés, alapozás, antikolás, dekorálás, befejezések).
Blogon eddig bemutatott bútoraim ITT (a teljesség igénye nélkül:)
Házi krétafestékkel festett cuccaim a blogon ITT.
ASCP-vel festett cuccok ITT
Dulux ITT
Lelőhelyek:
ASCP: nemiskacat.hu
Lignocolor: vintagevelem.hu
Tejfesték: auzurbagoly.hu
Pinty Plus: festékboltok
Decor Paint Soft: kreativpartner.hu
Poli-Farbe Cellkolor Aqua


Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy azonnal értesülhess a BOHOdesign workshopokról, akciókról, játékokról (nem küldök spam-et) és megkapd az azonnal felhasználható kedvezményt!


Szólj hozzá, kérdezz!

2 thoughts on “Mivel fessek bútort? – Bútorfestő tippek 1.

 • augusztus 22, 2017 2:11 du.
  Permalink

  Kedves Zsófi! Sikerült szereznem egy nagy (tényleg nagy 3 részes) régi szekrényt, ami hagyományos lakkozott felületű. Szeretném házi készítésű krétafestékkel átfesteni – azt hiszem pirosra, ezt még nem döntöttem el -, de nem szeretném lecsiszolni, mert nagyon nagy munka lenne. Az egyik kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy kipróbáltad-e már lakkozott felületen a HKF-et, és tényleg teljesen jól fed és tapad-e? A másik kérdés pedig a viaszolással kapcsolatos. Hogyan kell viaszolni, vagy az ilyen nagy bútorokat érdemesebb lakkozni? Nekem hagyományos semmivel nem kevert méhviaszom van, az is alkalmas erre a célra, vagy azt el kell keverni valamivel? Előre is köszönöm a válaszodat!

  Válasz
  • október 21, 2017 8:07 de.
   Permalink

   Szia Andrea,

   hát bocsánat, ezt csak most vettem észre, de válaszolok, hátha nem késő…
   Szóval kipróbáltam, igen, a lakkozott felületre is szuperül tapad a krétafesték, vannak ilyen bútoraim, sőt egy egész lambériás falam, ami hasonlóan készült és kétgyerek gyűri évek óta:)
   Viaszolásra a válaszom, hogy nem tudom:) Sima, semmivel kevert viaszt én még nem próbáltam, de tudtammal karnaubaviasszal, olivaolajjal és hasonlókkal érdemes keverni a jobb állag elérése miatt, illetve talán jobban ki is keményedik. Ami fontos és biztos, hogy a sima viasz be fogja sárgítani a fehér festést (pirossal mehetne szerintem). Én kimondottan krétafesték lezárására készült viaszokat használok, ezeket nem cserélném le, annyira elégedett vagyok velük (Annie Sloan, Lignocolor, stb).
   Jó munkát! Zsófi

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

LE NE KÉSS AZ AKCIÓRÓL! Hétfő délig 5000 ft kedvezmény!

A weboldal használatával elfogadod a cookie-k használatát. részletek

Az Ön hozzájárulása A honlap böngészésével elfogadja, hogy cookie-kat helyezzünk el az Ön számítógépén abból a célból, hogy elemezni tudjuk, hogyan használja honlapunkat. Hogyha nem egyezik bele, hogy cookie-kat használjunk, amikor Ön ezen az oldalon böngészik, előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljeskörűen működni. Hogyan lehet törölni/kikapcsolni a cookie-kat? Minden böngésző lehetővé teszi a cookie beállításainak változtatását. Viszont nagyon fontos, hogy mivel a cookie-k célja weboldalunk használhatóságának és folyamatainak megkönnyítése, a cookie-k alkalmazásának megakadályozása vagy törlése esetén előfordulhat, hogy felhasználóink nem lesznek képesek weboldalunk funkcióinak teljes körű használatára, illetve hogy a weboldal a tervezettől eltérően fog működni böngészőjében. Általában a böngészők „Beállítások” menüiben találhatók a cookie-kal kapcsolatos beállítások. A cookie-k beállításával kapcsolatban az alábbi linkek is segítségére szolgálnak, valamint további információt az egyes böngészők „Súgó” menüjében talál.

bezárás