Mivel fessek bútort? – Bútorfestő tippek 1.

Erre a kérdésre nem lehet egy márka, típus megjelölésével válaszolni, hiszen ahány bútor, annyi eset, ahány ember, annyi ízlés, igény.

DE szempontok, lehetőségek vannak, amiket a körülmények határoznak meg, ebben próbálok támpontot adni.

Aki bútorfestésre adja a fejét, számítson rá, hogy ez olyan, mint a főzés. Próbálkozni kell. A legjobb receptek is azon múlnak, hogy milyen alapanyagokkal dolgozunk, mennyi a rutinunk, de persze egy jó szakács a közepesből is ki tudja hozni a maximumot:) Tehát bútor-festék-ember (és ecset-henger-lakk-vax-rutin)… csak ennyin múlik a végeredmény… nem csoda, hogy aki nekilátna, elveszik az információk sokaságában.
A lényeg, hogy ez lehet drága mulatság, magas minőségen és filléres is – nem feltétlen a minőség rovására, de mindenképpen több energiával-, igények, lehetőségek szerint mindenki megtalálhatja, amit keres.

Bútort festeni nem nehéz, vágjatok bele, próbálkozzatok a nagyi kidobásra ítélt sámliján! Aztán úgyis jön a többi.

Ez a poszt azoknak lehet segítség, akik csiszolás nélkül szeretnének bútort festeni, de elvesztek a lehetőségek tengerében.

AZ ELINDULÁS

Nézd meg, mit szeretnél festeni. Van-e rajta vastag-csúnya festékréteg, mi az alap. Fa, műanyag, laminált, natúr, lakkozott stb.

A krétafestékekben (!) az a jó, hogy elvileg nem kell alapozni. Elvileg…. nyilván ebből indulunk ki, s ha már van gyakorlatod, eldöntöd, hogy te az alapozók, vagy a bátran bármire festők táborába tartozol:) Ha már a krétafesték úgyis megengedi, akkor mindenképp próbáld ki alapozás nélkül! Ne feledd, nincs vesztenivalód.
Nem mondom, hogy elsőre nem fog sikerülni, mert fog. És legközelebb még jobban fog. Meglásd:)

Szóval fogd a bútort és mosogatószerrel mosd le, amit ne felejts el cetes vízzel utána áttörölni, hogy semlegesítsd. Persze lehet kapni kimondottan erre a célra kitalált bútorfestés előtti lemosót is Omniclean néven, ha valaki nagyon elszánt:)
Ha nagyon vastag volt a korábbi festékréteg és zavarna téged, akkor csiszold vagy hőlégfúvózd le. Korábban ugye Kromofággal szedtük, de amióta enyhíteni kellett (szerencsére) a formulán, azóta nem mondanám hatékonynak (hobbi festők számára EZ is megoldás lehet, mandulavirág illata van:). Ezt kihagyhatod, ha lusta, kényelmes vagy rusztikus-rajongó vagy. Látod, még egy lépés, amikor azt csinálsz, amit akarsz. Szabadság:)

Szerezz be krétafestéket! Én az Autentico krétafestékeit használom, sok év kísérletezés után jutottam erre a döntésre. Vagy keverj (ITT leírom, hogyan keverheted csomómentesre és ez egy bevált recept, a bejegyzés alján látsz egy összefoglalót, miket festettem vele). Vagy alapozz Harzo T-16-tal (neten tudtommal nem rendelhető) vagy Autentico Primerrel. Én ezeket tudom javasolni, a többivel nem volt kimondottan jó tapasztalatom.

Mindjárt írom is a festékfajtákat típusok szerint, előtte viszont mutatok két lehetőséget:

Teljesen kezdő bútorfestők számára készült egy olyan online tanfolyam, vagyis inkább otthoni workshop (!) ami kimondottan az elindulásban segít. Mik azok az apró trükkök, amik segítenek egy szép eredmény elérésében? Hogyan válassz festéket? Lakkozz vagy sem? Hogyan lehet szépen antikolni? Mi az a minimális felszerelés, ami nélkülözhetetlen az elinduláshoz? Ezekre kapsz részletes, érthető válaszokat, amit akár azonnal a gyakorlatban is kipróbálhatsz. Érdekessége, hogy próbadobozt is választhatsz hozzá, festékekkel, ecsetekkel stb, hogy a melyik festék mire való, mit válasszak és azzal mit csináljak örvény ne húzzon le. Kinyitod a dobozt, kiveszed a festékeket és a videón látottak szerint kipróbálgatod. Mire végzel, már gyakorlati megtapasztalásod lesz arról, végül a nagy bútoraidhoz majd milyen festéket és technikát válassz. A dobozban levő festékekből pedig akár az éjjeliszekrényedet is lefestheted, mert elég lesz arra is a festék!!!

Ha pedig a festékmárkák és sokféle technika érdekel, a bútorfestés 1-es tanfolyamon a különböző krétafestékeket (Annie Sloan, Lignocolor), latex festékeket és a Petnart Dekor Paint Soft festékét próbálgatjuk különböző helyzetekben: ombre festéssel, visszacsiszolással, szárazecsettel, öregítő pasztákkal.

Válassz, melyik szimpatikus:) Ez egy átfogó, sok technikára kiterjedő kurzus, kezdő és haladóbb bútorfestőknek is ajánlom, mert részletesen bemutatja az alapfogásokat, de profi trükköket is tanulhatsz belőle elsősorban a stencilezés témában. Egyszerűen, érthetően, kivitelezhetően.

Na, de folytassuk a festékválasztással!

Négyféle féle típus van a festékekből:

  1. Klasszikus krétafesték, ami alá nem kell alapozni, bármilyen felületre festhetsz vele (műanyag, laminált, natúr vagy lakkozott fa akár), pl: Annie Sloan (AS, vagy ASCP rövidítve), Autentico Vintage, Lignocolor, Házi krétafesték (továbbiakban HKF, ha fórumokon látod, akkor is ezt jelenti). Ezeket mindenképpen lakkal vagy vaxszal kell lezárni a végén!
  2. “Hagyományos” festék, amiket le kell zárni: latex falfestékek pl
  3. “Hagyományos” festék, amit nem kell lezárni: akrilfestékek, illetve ide hozom a zománcot – vizes bázisút keress, szuper! A pentartnak is van már bútorzománca)
  4. Hibrid: ilyen a Decor Paint Soft, hiszen nem tapad meg bármilyen felületen (ha nem csiszolt fára festesz, alapozni kell!), de visszacsiszolhatóságban krétafestékként működik. ide tartozik a tejfesték is.
    (Sokan festenek bútort matt zománcfestékkel is, OBI saját márkás 2in1 (olcsó, de a minőségéről megoszlanak a vélemények, nyilván attól függ, mik az igények), ha tuti jó minőséget keresel, akkor Trinát Aqua Kolor-t vagy Poli-Farbe Cellkolor Aqua-t válassz:)

2in1 krétafesték (Autentico Versante), jól tapad, a keménysége pedig a zománcéval vetekszik. UV álló, vízálló, nem igényel vaxolást sem lakkozást. Matt és selyemfényű változatban létezik, 180 színben! Imádom, én csak ezzel festek!!! 

Alapozás

Ha a bútorod nyers fa, akkor a B)-C) esetében sem kell feltétlenül alapoznod, de ha kevesebb festéket szeretnél használni, cél a jó fedés akkor érdemes DE akkor a visszacsiszolásnál gondjaid lehetnek (hiszen nem az eredeti fa színig csiszolod vissza, hanem a fehér alapozóig – de no para, akkor majd antikolsz waxszal vagy szárazecsettel, lejjebb írom!). Próba szerencse. Ha laminált bútort, műanyagot, üveget stb festesz, akkor mindenképp szerezz be alapozót (tapadóhíd), ebből többféle jó van:
Harzo T16 – ez fehér és vizes bázisú, lakásban is bátran használhatod, nem különösebben büdös (nehéz hozzájutni, kevés festékbolt tartja)
Autentico Primer – vízbázisú, fehéren kívül több színben is létezik, nagyon jó tapadás, korrózióvédelem, blokkolás és webáruházas elérhetősége is van.
Otex  – színre kevertethető, oldószeres, csak nyitott ablaknál használd!
Supralux – vizes bázisú, könnyen beszerezhető, jó
A tejfestéknek van saját alapozója, a honlapjukon megtalálod.

Ha krétafestéked van A) vagy D) , akkor elhagyhatod az alapozást, az mindenre tapadni fog. (Nálam azért ez az elmélet dőlt már meg egyszer-kétszer, de ez a hivatalos állásfoglalás, próbáld csak ki bátran, ettől függetlenül én is alapozás nélkül használom:)

Szóval, zsírtalan, sima a bútor, ha kellett lealapoztad egy rétegben.

Festés

Jöhet a választott festék. Fogod és rákened. Hengerrel, ecsettel, ezt is próbálgasd. Ha nem szereted az ecsetvonásokat, akkor hengerrel, apróbb részeknél szivaccsal fess. Ha belefér, hogy ecsetnyomos lesz, akkor nyugodtan fess ecsettel. Nem kell megijedni, az első rétegnél borzalmasan fog kinézni! A másodiktól jó lesz! Aki ezzel sem elégedett, ráken egy harmadikat, az a tuti. (nekem eddig 2 mindig elég volt). A rétegeknél MINDIG várd meg a száradási időt (tényleg…) és csiszold át finoman. Utána jöhet a következő.
Első próbálkozásnak nem kell drága ecset. Ha belejössz és mindent lefestesz magad körül, akkor érdemes azon is elgondolkozni, de addig ráérsz…

Ha készen vagy, ezt még különféle technikákkal öregítheted ( sötét viaszok vagy szárazecset – ezt ITT mutatom meg, de öregíteni is lehet vele, ha pl sötétbarna akrilt használsz).
(Itt most nem beszélek különféle egyéb dekorlehetőségekről, stencil, transzfer, dekoupázs, gondolom, ha az érdekel, annak már utánanéztél:)

Lezárás: viasz vagy lakk ... vagy éppen semmi

Autentico Versante festékkel festett konyhám. Nem kell lezárni, kemény, tartós felület, Bírja a konyhai nedvességet, koszt és a négy gyereket is. Legeslegjobb választás!

A krétafestéket végén  fontos lezárni valamivel, kivéve a D verziót (Autentico Versantét nem), ez lehet matt lakk (víz bázisút javaslok, hogy bent is dolgozhass) vagy viasz (amit kimondottan krétafestékhez kapsz). Így lesz tartós, vázálló. És hát kötelező is, mert a krétafesték nem vízzáró , ami nem éppen optimális, minden folt meglátszik, s takaríthatatlan is. Én a magam részéről viasz-párti vagyok, a festett bútoroknak szép matt fényt ad, nem csillog, hanem selymes, simogatnivaló. Ha pedig konyhaszekrényt festesz vagy ilyesmi, akkor úgyis biztosan lakkot választasz, mert az tartósabb. Vagy a Versantét (nekem az van a konyhában, bírja a négygyerekes strapát, a festésről itt olvashatsz bővebben).

Ismétlés: zománcfesték és Autentico Versante esetében nem kell lezárni:) Ez nagyon praktikus, hiszen az utolsó lépés megspórolható időben, ami egy egész konyha vagy nappali bútor esetében nem kevés!

Ha szeretnél megtanulni minden bútorfestési, stenciletési technikát biztonsággal, kísérletezgetés nélkül… gyere el hozzám bútorfestő workshopra vagy egyéni oktatásra és mindent megtanítok. Trükköket, buktatókat, technikákat. Sokszor csak egyszer kell JÓL kipróbálni, s onnantól minden megy biztonsággal:)

Szeretettel várlak csoportos bútorfestő workshopomon, ahol a bútorfestés mellett a hangsúly a lazításon, kikapcsoláson, azaz a KREATÍV ÉNIDŐN van, s emellett nagy teret kap a fantázia, az alkotás szabadsága, a tervezési folyamat. A technikai rész csak hab a tortán:)

Blogon eddig bemutatott bútoraim ITT (a teljesség igénye nélkül:)

Házi krétafestékkel festett cuccaim a blogon ITT.
ASCP-vel festett cuccok ITT
Dulux ITT
Autentico ITT

Lelőhelyek:
ASCP: nemiskacat.hu
Autentico: shop.bohodesign.hu
Lignocolor: vintagevelem.hu
Tejfesték: auzurbagoly.hu
Pinty Plus: festékboltok
Decor Paint Soft: kreativpartner.hu
Poli-Farbe Cellkolor Aqua

Oszd meg másokkal is!

Facebook
Pinterest
Email

Szeretnél velem bútort festeni? Jelentkezz online tanfolyamaimra vagy találkozzunk valamelyik workshopon!

Online tanfolyamok

Workshopok

Nézz körül a blogon, böngéssz további  bútorfestő tippek, DIY megoldások között! Sok-sok év tapasztalatát osztom meg, rengeteg képpel és lépésről-lépésre tanáccsal. Ha kérdésed van, keress bátran!

További bejegyzések

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás